Maarten Biezeveld is kinderarts en werkt in het OLVG in Amsterdam. Hij schreef samen met zijn collega Felix Kreier het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Maarten heeft vaak online contact met mensen op het Hamster-platform, een betaald ondersteuningsprogramma waarop je je kan abonneren als je de hamster in je hoofd wil temmen. Wat valt hem op? Waar lopen mensen tegenaan? In dit blog vertelt hij ons over zijn ervaringen. 

Blog 3: Een nieuw jaar, een nieuw masterplan

Vorige week heb ik mijn kinderen weer uitgezwaaid naar school. Het was de aftrap voor een nieuw jaar voor het onderwijs. In dezelfde week was er de aftrap voor een nieuw kabinet, met nieuwe bewindspersonen voor onder andere Volksgezondheid en Onderwijs. Nieuwe rondes, met hopelijk ook nieuwe kansen voor een gezondere jeugd.

‘Als je één ding zou mogen aanpakken op het gebied van overgewicht en gezondheid, wat zou je dan doen?’ Die vraag krijg ik regelmatig sinds ik met collega-kinderarts Felix Kreier een boek schreef over de hamster in ons brein. Ik snap de vraag natuurlijk goed, maar ik begin mijn antwoord altijd met dat er niet één ding is wat alles oplost. Om verder helemaal niets te noemen, is natuurlijk een beetje flauw. Dus als ik dan toch iets moet noemen waar ik enthousiast van word, dan schiet me als eerste de Gezonde Basisschool van de Toekomst te binnen.

Tafels stampen doen ze springend op de Gezonde basisschool van de toekomst.

Springend tafels leren en goede lunch: deze scholen willen kinderen gezonder maken

Vier scholen vroegen de universiteit om hulp om kinderen te helpen gezonder te leven.

Ik hoorde erover bij de presentatie van een onderzoek waarvoor 2200 kinderen van acht verschillende Limburgse scholen 4 jaar waren gevolgd. Bij de helft van de kinderen was extra aandacht aan beweging en aan de schoollunches gegeven. Bij die lunches kun je denken aan avocado, vette vis, veel groenten en als drinken vooral water. Bij de andere helft was het standaardprogramma voor bewegen en eten gevolgd. De verschillen in gezondheid, gewicht (en dus BMI), fitheid en ook de manier van eten thuis waren indrukwekkend positief in de groep die extra begeleid was.

Bij dit mooie initiatief, waar onder andere de Universiteit van Maastricht bij betrokken is, komt veel terug van het model dat wij in ons boek beschrijven over hoe onze hersengebieden en onze omgeving samen maken dat we meer energie tot ons nemen dan we verbruiken. Zo past de gezonde school-benadering uitstekend bij het leren (prefrontale cortex) en bij het maken van nieuwe routines voor een kind én zijn of haar omgeving (het limbisch systeem). En de hypothalamus (de ‘hamster’, die onze voedselreserves bewaakt) komt met dit soort maaltijden ook prima aan zijn trekken…

(Ken je de hamster in je hoofd nog niet? In het filmpje hieronder leer je 'm kennen)

De neiging om teveel te eten is met deze aanpak heus niet opeens weg bij de kinderen. En of ze het gedrag vasthouden is ook maar de vraag. Maar het is, zoals ik eerder zei, wel één heel mooi stapje.

Ik hoop in ieder geval dat het nieuwe kabinet meer doet op het gebied van basisgezondheid, ziektepreventie en aandacht voor overgewicht en obesitas. En dan het liefst in een goed en ambitieus masterplan. En zo’n plan zou dan verder moeten gaan dan bijvoorbeeld alleen het invoeren van een ‘suikertaks’ en dan tevreden achterover gaan zitten. Daarvoor is het probleem van overgewicht veel te groot en divers. Je zou een vergelijking kunnen maken met het klimaat: met alleen zonnepanelen op elk dak ben je er ook niet…

Maarten Biezeveld is kinderarts en coach voor collega-artsen om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.