Voor ons onderzoek naar Overgewicht komen we in contact met Hanno Pijl. Hij is hoogleraar diabetologie en zit in de adviesraad van de stichting 'Je leefstijl als medicijn', die diabetici stimuleert om hun ziekte een halt toe te roepen door anders te gaan leven. Hij heeft acht eetadviezen voor wie zijn leefstijl wil verbeteren.

‘Bijna niemand in Nederland eet volgens de Schijf van Vijf’, meent Hanno Pijl. ‘Als mensen dat meer zouden doen, hadden we enorme winst.’ We spreken hem in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar hij zich specialiseert in het reguleren van diabetes en overgewicht. Hij ziet leefstijl als de oorzaak van veel ziektes, waaronder de diabetesepidemie, en denkt dat we die oorzaak breed moeten aanpakken.

Over het algemeen bewegen we te weinig, hebben we te veel stress en eten we veel te veel zetmeel en suiker. Het veranderen van onze eetgewoonten is essentieel om gezonder te worden, vooral voor mensen die tegen diabetes aan zitten of het al hebben. Dit zijn Pijls acht adviezen:

1. Neem geen industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, maar eet vers. Daarmee vermijd je ontzettend veel suikers en zout die je echt niet nodig hebt en je ziek kunnen maken.

2. Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding. Eet er dus veel van.

3. Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas. Dit is geen advies om onbeperkt vet te gaan eten, maar wees er ook niet bang voor.

4. Wees zuinig met zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen.) Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. We krijgen diabetes van te veel koolhydraten en calorieën, in samenhang met erfelijke aanleg. Gebruik altijd volkoren graanproducten (maar wel met mate). Die zijn gezonder zijn dan witte graanproducten.

5. Eet elke dag een handje ongezouten noten. Hierin zitten gezonde vetten en eet ten minste 2 keer per week vette vis, zoals haring of zalm. Ook hierin zitten gezonde vetten.

6. Eet matig vlees. Als je vlees eet, dan liever gevogelte dan rood.

7. Gebruik olijfolie als dressing en om in te braden.

8.Drink water, koffie en thee in plaats van fris- of fruitdrank. In die laatste dranken zitten veel suikers, die heb je helemaal niet nodig.

Wil je meer weten over gezond leven en de nieuwe leefstijlcoach die vanaf dit jaar in de basisverzekering zit? Kijk dan hier de uitzending terug.

Makers