Leonoor Bergen neemt contact met ons op nadat ze onze digitale plantagekaart heeft gezien. Een van haar voormoeders is Margaretha Bergina, een slaafgemaakte die rond 1828 in Paramaribo geboren werd. Er is al veel bekend over Leonoor’s stamboom, maar er zijn ook nog vraagtekens. Zoals met welke ‘mysterieuze man’ heeft Margaretha vijf kinderen gekregen?

Leonoor Bergen en andere familieleden hebben al veel onderzoek gedaan naar hun familiestamboom, maar het verhaal is nog niet sluitend. Slaafgemaakte Margaretha Bergina was een van de twintig slaven van administrateur Nicolaas Box, die in het mooie pand Waterkant 2 in Paramaribo woonde. Margaretha kreeg vijf kinderen van een onbekende man. “Huisslaven hadden het beter dan slaafgemaakten op een plantage. Ze konden soms op de sociale ladder opklimmen en er werd veel gerotzooid in die huizen, wat leidde tot gemengde relaties en kinderen”, vertelt Leonoor. Een van de kinderen van Margaretha was Karel Hendrik Bergen, een betovergrootvader van Leonoor en onderwijzer en antislavernij-activist. Leonoor: “Ik ben gewoon heel nieuwsgierig: hoe was het om te leven in die jaren?”

Oproep

Voor ons onderzoek ‘Slavernijverleden’ zoeken we persoonlijke verhalen die we in de digitale plantagekaart kunnen verwerken en die ons onderzoek verder helpen. Heb jij een interessante familiegeschiedenis die iets vertelt over het leven in die tijd? Stuur ons een tip.

Wie is de vader van de kinderen?

Een van de vragen die Leonoor heeft, is wie de onbekende vader is van de vijf kinderen van Margaretha. Leonoor: “Margaretha was zelf eigendom van administrateur Nicolaas Box, die getrouwd was met Anna Magdalena Flu, een vrouw van gemengde komaf. Een van de kinderen van Margaretha, Elisa, is als jong meisje ‘vrijgelaten’ door meneer Box. Waarom juist zij? Was zij een kind van hem, of van zijn goede vriend Elias van Emden die naast hen woonde en wiens plantages hij beheerde?”

Digitale Plantagekaart

Ruim 7.000 familienamen van slaafgemaakten die in het koloniale Suriname op plantages werkten, zijn bewaard gebleven. Voor het eerst is het gelukt om deze familienamen letterlijk op de kaart te zetten om zo inzichtelijk te maken waar deze voormalige tot slaafgemaakten leefden. Ga met Pointer terug in de tijd en duik in de Surinaamse geschiedenis van de negentiende eeuw. Bekijk onze interactieve kaart en ga op zoek naar familienamen. Welke families stonden bij welke plantages ingeschreven? Waar lagen die plantages en wie waren de slavenhouders?

Ons onderzoek gaat verder

We willen onze digitale plantagekaart uitbreiden om het verleden verder te reconstrueren. Door bijvoorbeeld de slaafgemaakten toe te voegen die in de stad leefden en tot wie de voorouders van Leonoor behoren, of de kampen van de Marrons, gevluchte slaafgemaakten die zich in het binnenland vestigden. We zijn op zoek naar familieverhalen en stambomen die ons onderzoek verder helpen. Heb jij bijvoorbeeld een bijzonder verhaal over een ontsnapte voorouder? Ken je een archief dat voor ons onderzoek belangrijk zou kunnen zijn? Of weet je meer over de financiële afhandeling van het einde van de slavernij in 1863? Laat het ons weten.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers