Als je graag groen en duurzaam wil zijn, lever je een matras in als je een nieuwe koopt. Voor matrassen bestaat geen verwijderingsbijdrage zoals bij elektrische apparaten. Vorig jaar kocht Erik een matras en hij vroeg of zijn oude matras meegenomen kon worden. Dat kon, maar kostte wel 15 euro.
Het alternatief is dat je het oude matras naar het afvalpunt of de milieustraat brengt. Dat kost niks en dan wordt het in een gesloten container opgeborgen om uiteindelijk bij de recyclefabriek terecht te komen. Maar je kunt een oud matras natuurlijk ook bij het grofvuil zetten. Wel zo makkelijk.
In Nederland worden per jaar ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Daarvan gaat een deel naar een recycler, maar het overgrote deel belandt op straat. En dat is zonde, want dan wordt het matras nat en vies en dan is het helemaal niet meer te recyclen. Van matrassen iets nieuws maken is alleen mogelijk als het matras schoon en droog ingeleverd wordt.
Van oude matrassen kunnen twee fabrieken in Nederland wel 20 producten recyclen. Ze maken er judomatten van, isolatiemateriaal of ondervloeren voor speeltuinen. In 2028 moet 75 procent van de matrassen gerecycled worden.
Matrassen die bij het grofvuil komen, worden verbrand. Uit een onderzoek van ABNAMRO uit 2019 bleek dat als alle matrassen gerecycled zouden worden het de komende 10 jaar 185.000 ton CO2 uitstoot scheelt, net zoveel als 1,2 miljoen retourvluchten Amsterdam-Parijs.
Ook Thijs wilde van zijn oude matras af, maar hij woont in een dorp. En Thijs heeft geen auto. Zijn milieustraat is 22 minuten met de bus. Met een matras in de bus is niet heel praktisch. En het bedrijf dat zijn nieuwe matras kwam brengen, vroeg 30 (!) euro voor een eenpersoonsmatras. Uiteindelijk heeft Thijs de auto van een vriend geleend.