Minister Hugo de Jonge (Wonen) wil grote woonwijken bouwen in groene gebieden, ook als de provincie tegen is. In het uiterste geval kan hij lokale overheden passeren. Dat zegt De Jonge in een uitzending van Pointer.

“Uiteindelijk hak ik de knoop door”. De minister rekent op een nieuwe wet, waarin hij meer middelen krijgt om een ‘nee’ van de provincie te kunnen omzeilen.

Polder

De Jonge spreekt in dit geval over een polder bij Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland. De stad wil tot 10.000 nieuwe huizen neerzetten in de Gnephoekpolder, een uitloper van het Groene Hart ten noorden van de stad.

De provincie Zuid-Holland is juist tegen dit bouwproject, omdat er al andere bouwlocaties in de omgeving zijn. Normaal heeft de provincie het laatste woord, maar dat wil de minister gaan verwerpen. “We hebben niet de luxe om te zeggen: nou laten we deze locatie maar even terzijde leggen.” Het Rijk denkt aan een compromis van 5500 huizen in de polder. “Er gaat gebouwd worden.”

Zie hieronder de uitzending over de bouwplannen in de polder:

Bouwen in het weiland

Waar gaan we bouwen?

Projectontwikkelaars

Omwonenden vermoeden dat niet de woningnood maar geld bepalend is. Projectontwikkelaars hebben vele stukken grond gekocht en willen bouwen om hun investering terug te verdienen. Volgens cijfers, die Pointer bij het Kadaster opvroeg, kochten inderdaad veel ontwikkelaars zich in. Zo verwierf projectontwikkelaar BPD (Bouwfonds) al in 2007 voor 16,6 miljoen euro stukken grond van een boer. Een stap die ontwikkelaars vaak zetten op potentiële bouwlocaties.

“Ik zal niet ontkennen dat wij er ook geld aan verdienen”, zegt BPD-directeur Harm Jansen hierover tegen Pointer. “Maar dat het alleen maar gaat om zoveel mogelijk te verdienen, dat is absoluut niet het geval.” Hij wijst erop dat er nu eenmaal huizen moeten komen en rekent erop dat Hugo de Jonge zijn bevoegdheid zal gebruiken om de bouw te laten doorgaan.

De provincie Zuid-Holland herhaalt dat bouw hier niet nodig is. Er zijn nu al plannen voor 250.000 huizen in de hele provincie. De huizen in de polder zouden bovendien pas laat klaar zijn en tot nog meer verkeersdruk leiden. “Laten we focussen op de echte vraagstukken”, reageert een woordvoerder.

Woningen of groen

Een weiland opofferen voor een woonwijk? Zelfs linkse partijen gaan voor de bijl

Het groen was heilig in veel provincies, maar dat verandert door de woningnood. Zo wil met name de PvdA vaak bouwen in het groen, terwijl FvD het structureel afwijst

Verzakkingen

Ook het waterschap is kritisch. Een deel van de Gnephoekpolder ligt onder zeeniveau, een ander deel heeft zo’n zwakke bodem dat huizen, straten en rioleringsbuizen in de loop der jaren kunnen scheuren.

Huiseigenaren en overheden draaien in dat geval op voor de schade. ”Die kosten moet je meewegen”, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande van waterschap Rijnland. Hij waarschuwt dat planmakers anders kosten naar de toekomst doorschuiven. “Daar willen we vanaf”. Volgens hem is het denkbaar dat het bouwproject te duur wordt als je alle kosten meeneemt.

Maar voor Hugo de Jonge wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. In het jongste plan vermijdt hij de zwakste plekken van de polder, maar zet in andere delen van de polder de bouw door. “Een woningbouwlocatie van 5500, dat is fantastisch om in deze tijd te hebben.”

De uitzending van Pointer ‘Bouwen in het weiland’ is te zien op zondag 30 april, om 22:10 uur op NPO2.

Makers