Na een maandenlange zoektocht naar een betaalbare woning en een juridische strijd met de verhuurder zitten ze weer in onzekerheid over een woning. De huurwoning waar Stefany en Nick woonden, ging recent in vlammen op tijdens een hevige brand in de Haagse Schilderswijk.

 

“Ik stond buiten, alleen in mijn pyjama toe te kijken hoe mijn huis afbrandde. Het was ijskoud. Mijn spullen lagen nog binnen. Documenten, computer, foto’s van vroeger. En ik was de kat kwijt. Het leek wel een scène uit een horrorfilm.” De huurwoning op de eerste etage waar Stefany (24) samen met haar vriend Nick (24) woonde in de Haagse Schilderswijk, brandde eerder deze week helemaal af. In totaal raakten veertig woningen onbewoonbaar.

Enorme vlammen

“Rond 3 uur ’s nachts werd ik wakker van het gegil en alle commotie”, vertelt Stefany. Nog half slaapdronken liep ze naar raam om te kijken wat er aan de hand was. “Enorme vlammen kwamen op ons af. Ik voelde de hitte op mijn gezicht branden. Ik belde snel 112 en rende daarna naar buiten.”

Stefany en Nick huurden de woonruimte in de Haagse sinds 7 maanden. Na maanden zoeken, verhuizen, illegale onderhuur en juridische strijd te voeren met de verhuurder, vonden ze eindelijk een periode van rust met deze woonruimte.

Lukt het je niet om een betaalbare woning te vinden?

Ben je ook dringend op zoek naar een woning? Lukt het je niet om een betaalbaar onderkomen te vinden? Ben of dreig je dak- of thuisloos te worden? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Nick: “We zaten hiervoor in een andere huurwoning, bij dezelfde particuliere verhuurder. Die huurden we voor 900 euro in de maand. We lieten een check doen voor de huurprijs door de huurcommissie. En toen bleek dat we eigenlijk in een sociale huurwoning zaten, en we er 300 euro per maand teveel voor betaalden.”

Protest

Nick en Stefany lieten het er niet bij zitten. Ze ondernamen juridische stappen tegen de verhuurder. Maar die verlengde vervolgens niet hun tijdelijke huurcontract. Ze moesten de woning uit. “Dat pikten we niet”, zegt Nick. "We ondernamen actie met de Bond Precaire Woonvormen, en onder druk van protesten en media kregen we een vervangende woning van de verhuurder.

In de vrije sector gaat het niet lukken met ons inkomen. Sociale huur is door de lange wachttijden ook geen optie.

Nick, die een nieuwe woning nodig heeft

Dat was de Haagse woning die deze week in vlammen opging. Inmiddels hebben ze tijdelijk onderdak gekregen bij Nicks ouders. Hoe het nu verder moet, en of ze gauw een nieuw onderkomen krijgen, weten ze niet. Nick: “In de vrije sector gaat het niet lukken met ons inkomen. Sociale huur is door de lange wachttijden ook geen optie. Er moet iets geregeld worden, als we er alleen voor staan gaat het niet lukken.”

“Na al die jaren strijd zijn we weer thuisloos”, verzucht Stefany. “Het is het eerste waar ik ’s ochtends aan denk als ik wakker word: ‘We hebben geen huis’.”

Woningnood Utrecht

Marieke zoekt zich suf naar een woning: 'Alleen de peperdure appartementen blijven over'

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur