Voor een nieuw onderzoek zijn wij op zoek naar ervaringsverhalen van radeloze ouders met slapeloze nachten. “Vanaf ongeveer 3 á 4 maanden werd ‘ie iedere nacht 5 tot 6 keer wakker. Hij wilde niet meer slapen en was moeilijk te troosten. Vanaf toen werd het hels.” Wat gebeurt er als je niet meer slaapt omdat je baby niet slaapt? En is het makkelijk om hulp te vinden in een wirwar van goedbedoelde adviezen, Google, de Jeugdgezondheidszorg en kinderslaapcoaches?

“Geef hem gewoon nog een flinke fles pap om 11 uur ‘s avonds.” “Na één nacht inbakeren sliep die van ons perfect!” “Je moet je baby absoluut wel/niet laten huilen.” Als je baby slecht slaapt, heeft iedereen een goedbedoeld advies. Jonge ouders zien vaak door de bomen het bos niet meer en zijn aan het einde van hun latijn omdat het slaapgebrek zijn tol eist. De laatste paar jaar maken baby- en kinderslaapcoaches hun opmars en zijn er steeds meer slaapcentra binnen ziekenhuizen die ook kinderen behandelen.

Marija [niet haar echte naam] heeft een kind dat slecht slaapt. Isa (bijna 2 jaar oud) slaapt af en toe ‘goed’: dan wordt hij tussen de 0 en 2 keer per nacht wakker. Maar daarna wordt hij ook wekenlang 4 keer per nacht wakker. “Het vervelendst vond ik dat je zo aan jezelf gaat twijfelen. Hebben we hem teveel in de draagzak gedaan? Zijn we in het begin niet hard genoeg geweest? Je geeft jezelf de schuld en denkt dat andere ouders het veel beter doen. Daar voelden wij ons heel eenzaam in.”

Oproep

Wij horen graag van ouders: wat heb jij gedaan om je kind te laten slapen? Ben je naar een kinderslaapcoach geweest? Heb je hulp gezocht bij de Jeugdgezondheidszorg? Bij een slaappoli in het ziekenuis? Hoe heb je de hulp ervaren? En experts: waarom hebben ouders nu zoveel last van niet-slapende kinderen? Of lijkt dat maar zo en is dit fenomeen eigenlijk van alle tijden?

Tot ongeveer 3 maanden werd Isa een paar keer per nacht wakker, maar sliep zo weer in na een voeding. “Toen dachten we nog: zo erg is het allemaal niet,” vertelt Marija. Maar daarna wordt Isa iedere nacht 5 á 6 keer wakker en blijft dan urenlang wakker, ontroostbaar. Ook kon hij moeilijk in slaap komen. “Dat duurde zo 1,5 uur, en dan zat je maar in die kamer met hem.”

Vet veel googlen 


Marija en haar vriend Jelte zijn dolblij met hun vrolijke baby Isa, maar het niet-slapen eist zijn tol en beïnvloedt hun hele leven negatief. “Je bent extreem moe. Het is moeilijk om geduldig te zijn. En we kibbelden veel meer, het is echt slecht voor je relatie.” Marija merkt dat ze zelf ook niet meer goed slaapt. “Je ligt gespannen in bed. Slaap is niet meer iets fijns, maar iets naars.” En dus zoeken ze naar een oplossing. Marije is vooral “vet veel aan het googlen”, ze kijkt Youtube-tutorials, leest slaap- en opvoedboeken, heeft telefonische consults met twee kinderslaapcoaches en bezoekt een slaaptherapeut.

Is jouw kind een goede slaper?

Pasgeboren baby’s slapen zelden de hele nacht door. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat als baby’s 6 maanden oud zijn, 1 op de 10 ouders het slapen als een probleem ervaart. Als kinderen 1,5 jaar zijn is dat cijfer iets gedaald naar 8 procent. Slaapproblemen komen dus veel voor.

Helse week zonder speen 


Marija vindt het lastig dat ze zoveel verschillende methodes tegenkomt. Ze vond haar kind laten huilen te lastig: “Die methode werd getipt door vrienden en hebben we twee keer geprobeerd, maar het was afschuwelijk, hij was helemaal overstuur en ik was mee aan het janken”. Een kinderslaapcoach tipte om de speen weg te nemen, Isa was toen 9 maanden en zou hem zelf ‘s nachts niet goed kunnen vinden. “We dachten echt, we gaan er nu voor, we gaan strikt zijn, maar na een helse week heb ik ‘m de speen weer gegeven, hij sliep gelijk."

Nu gaat het soms goed -vannacht maar één keer wakker en de nacht ervoor doorgeslapen- maar ook nachtenlang niet: “Een paar dagen terug was ‘ie weer vijf keer urenlang wakker”. Nu Isa wat ouder is willen ze weer strikter zijn: “Ik heb het gevoel dat ik het hem nu beter kan uitleggen”. Ook bouwen ze door op een tip van de slaaptherapeut om slapen voor Isa vooral eerst heel fijn te maken, en daarna pas weer verder te kijken. Op naar een onafgebroken nacht.

Oproep

Waar loop je tegenaan als je kind ‘s nachts niet slaapt en jij daardoor ook niet? Is er voldoende hulp voor jonge ouders? Tip ons! We horen ook graag van experts: welke invloed hebben bijvoorbeeld de tegenstrijdige adviezen (wel/niet laten huilen) op ouders?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers