Al jaren liggen huiseigenaren overhoop met de provincie Overijssel over schade aan hun huizen. Zo’n 400 huizen verzakten na werkzaamheden door de provincie. 

Het ene na het andere huis kreeg schade, aan een kanaal in Twente. Sommige huizen hebben klemmende deuren of ramen. Andere huizen zijn gestut met zware houten balken tegen de gevel. Een paar woningen zijn zelfs onbewoonbaar verklaard. Rijd langs het kanaal Almelo-De Haandrik en de problemen zijn niet te missen.

Wie is schuldig?

Duidelijk de schuld van provincie, stellen bewoners. Want de overheid liet dit kanaal uitbaggeren en kort daarop begonnen de problemen, steevast bij huizen die dicht aan het water staan. De provincie zelf ontkent echter in veel gevallen schuld. Het is de voedingsbron voor wat inmiddels een flinke vertrouwenscrisis heet.

Weten hoe ver het probleem al is opgelopen? Kijk dan hier onze uitzending terug:

Slachtoffers van het kanaaldrama in Twente

Uitzending kanaaldrama: wat als je huis verzakt en de overheid schuld ontkent?

Ombudsman komt tussenbeide

Precies vanwege die vertrouwenscrisis komt de Nationale Ombudsman nu tussenbeide. De organisatie begint een onderzoek, werd woensdag bekend. “We beginnen met een gesprek met de provincie,” laat een zegsman van de organisatie weten. “We willen weten hoe ze hun rol zien in deze vertrouwenscrisis.” Afhankelijk van de uitkomst besluit de organisatie of er meer moet gebeuren.

Dat is een nieuwe stap in een conflict, waarin tot nu toe burgers het vaak zelf moesten oplossen met de overheid. Die strijd gaat moeilijk want de provincie draagt meerdere petten, klagen bewoners. De provincie stelt vast of er schade was, waardoor die schade komt, of een bewoner in aanmerking komt voor vergoeding en zo ja: hoeveel.

De slager keurt zijn eigen vlees, morren omwonenden. Ook deskundigen wezen eerder tegenover Pointer op de problemen. “Het gaat niet onpartijdig genoeg,” zei rechtshistoricus Christaan Ruppert, die verschillende schaderegelingen van de overheid onderzocht.

Verzakte huizen in Twente

Verzakte huizen na werkzaamheden overheid: in Twente dreigt een ‘tweede Groningen’

Provincie treft geen blaam, zegt de provincie

Provincie Overijssel laat steeds weten juist genereus te zijn. Volgens de overheid hebben veel bewoners schade door algehele bodemverandering, dus oorzaken waar de provincie geen schuld aan heeft. Toch geeft de provincie ook in die gevallen subsidie aan getroffen bewoners. “We doen meer dan nodig is,” aldus gedeputeerde Bert Boerman.

Uit cijfers, die Tubantia en Pointer vorig jaar opvroegen, blijkt dat het kanaaldrama de provincie nu al 15 miljoen kostte. Daarvan ging 10 miljoen op aan rapporten en eigen personeel, en ging 5 miljoen naar gedupeerden. Door nieuwe tegenvallers verwacht de provincie uiteindelijk bijna 40 miljoen te verliezen. Een groot deel van het budget (40 procent) zal gaan naar onderzoek en personeel.

Ombudsman

“Dat de provincie zelf vindt dat ze het goed doen, daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee”, zegt een woordvoerder van de Nationale Ombudsman. De eerste stap is een gesprek, ook met omwonenden. Wat mogelijk een volgende stap is, kan de Ombudsman nog niet laten weten.

Makers