Jaarlijks worden er zo’n 40 vrouwen vermoord, een groot deel daarvan door hun (ex-)partner. Soms komt dat geweld uit het niets, maar vaak wordt de dood van deze vrouwen voorafgegaan door jarenlang psychisch en/of fysiek geweld. Ook Eva Veerman werd in 2021 van het leven beroofd door haar partner. Haar ouders willen nu vooral anderen waarschuwen en bewust maken van de ‘rode vlaggen’ in ongezonde relaties.

Een mooie, levenslustige en lieve vrouw, zo omschrijven Anneke en Johan hun dochter Eva. “Als zij binnenkwam was het feest. Ze had voor iedereen een luisterend oor, ze kon met iedereen praten. En lachen, ze lachte heel veel”, vertelt haar moeder als we haar spreken voor ons onderzoek naar huiselijk geweld. Maar het leven, en vooral de relatie met haar vriend Jordan, was niet alleen maar feest, zo blijkt achteraf. Hij was jaloers en controlerend, zo vertellen de ouders van Eva. “Als we daar wat van zeiden, zei ze: ‘Ja, maar mam, hij is ook heel lief.’”

Nu bijna 4 jaar geleden – op 15 mei 2021 – gaat het echter helemaal mis en wordt het levenloze lichaam van Eva gevonden. Ze is dan 28 jaar. Jordan wordt opgepakt voor de moord, maar berecht wordt hij uiteindelijk niet. Een maand na zijn arrestatie pleegt hij suïcide in zijn cel.

‘Ze zag het gevaar zelf ook niet’

Voor Anneke en Johan staat die 15e mei in hun geheugen gegrift. Anneke: “Ze was die avond nog hier, want ze had hem die avond vol met drugs op de bank aangetroffen. Ik zei toen tegen haar: ‘Blijf lekker hier, ga hier douchen en trek een ponnetje van mij aan. Morgen zien we wel weer verder.’

Sanne Hertgers, door haar ex-partner vermoord in 2023

Wim verloor zijn dochter Sanne door femicide: ‘Ze is eerst mentaal vermoord, daarna fysiek’

Had een centraal noodnummer Sanne kunnen helpen?

Maar dat wilde ze niet, ze zei: ‘Nee mam, ik ga lekker naar huis, dan kan ik op mijn eigen bank televisiekijken. Hij zit toch boven zijn roes uit te slapen.’ En zo ging ze weg. Ze zag het gevaar zelf ook niet.”

Verschrikkelijk jaloers

Anneke en Johan hadden daarentegen altijd al wel een onderbuikgevoel bij de relatie die hun dochter met Jordan had. Maar dat het zo uit de hand zou kunnen lopen, hadden ze nooit kunnen voorzien. “Hij was verschrikkelijk jaloers, hij probeerde haar ook te controleren en isoleren. Als ze bijvoorbeeld een avond met vriendinnen wegging dan bleef hij maar bellen, bellen, bellen."

"En moest ze een filmpje sturen om te laten zien dat er geen jongens in de kamer waren. Of hij probeerde haar thuis te houden, door te zeggen: ‘Je vindt andere mensen belangrijker dan mij, je geeft niets om mij.’ En dan bleef ze thuis omdat ze dat voor hem zielig vond.”

Rode vlaggen niet gezien

Dit jaloerse en controlerende gedrag is één van de ‘rode vlaggen’ die Anneke en Johan (met de kennis van) nu veel serieuzer zouden nemen. Net als het feit dat hij het regelmatig over de dood had. Anneke: “Eva zei dan bijvoorbeeld tegen Jordan: ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’ Eva wilde een huis kopen en kinderen. En dan zei hij gewoon: ‘Dood’. En dan zei zij: ‘En ik dan?’ Dan haalde hij zijn schouders op.”

“Ja, wij zagen daar geen rode vlag in, maar dachten wel dat hij niet goed bij zijn hoofd was. Want dat zeg je toch niet? Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik het als een rode vlag gezien. Dan had ik meteen gezegd: ‘Meid, je moet daar weg.”

Femicide

“We wisten toen helemaal niets van femicide en rode vlaggen. Het komt in je hoofd niet op dat dit kan gebeuren”, vult Johan aan. En dat is ook precies waarom ze het verhaal van Eva willen blijven vertellen, om anderen bewust te maken en hopelijk te voorkomen dat anderen hun lot treft.

De tekst loopt verder onder dit blok.

Een aantal rode vlaggen van intieme terreur

  • Jaloers gedrag, hij bepaalt met wie de vrouw mag omgaan
  • Wil op de hoogte zijn van waar de vrouw is
  • Isoleert de vrouw van vrienden en bekenden
  • Hij praat over de dood, zelfmoord. Dreigt zichzelf, partner of kinderen wat aan te doen
  • Dwingt de vrouw tot seks
  • Controleert de uitgaven van de vrouw
  • Hij overlaadt in het begin vaak met veel complimenten en de relatie neemt snel serieuze vormen aan
  • Hij kleineert de vrouw thuis of in bijzijn van anderen
  • Hij controleert/ heeft toegang tot de sociale media-kanalen van de vrouw
  • Stalkt, bedreigt of intimideert de vrouw.
  • Hij scheldt haar uit en/of gebruikt fysiek geweld (bv probeert haar te wurgen)

Regelmatig worden Anneke en Johan ook benaderd door vrouwen die zich herkennen in het verhaal van Eva en besluiten te vertrekken uit hun beklemmende en ongezonde relatie. Johan: “Dat is heel mooi dat je dat kunt doen. Daar doe je het voor, daarvoor vertel je keer op keer het verhaal. Dat een ander dit niet mee moet maken, dat mag gewoon niet.”

'Ga niet zomaar weg, zoek hulp en begeleiding'

Ze waarschuwen vrouwen wel om niet ‘zomaar’ weg te gaan, omdat dat juist een trigger kan zijn in dit soort relaties. Johan: “De stoppen kunnen doorslaan bij zo’n man op dat moment en dan wordt hij boos.” Anneke: “Ik denk dat het bij Eva ook zo is gegaan. Hij voelde dat hij de grip op haar verloor. Eva was namelijk de laatste tijd al aan het twijfelen over de relatie. Ze las een boek over narcisme en herkende daar veel in. Hij voelde dat ze erover nadacht om het uit te maken en heeft zich daar waarschijnlijk steeds bozer over lopen maken.”

En dan hoeft er maar ‘dit’ te gebeuren en dan gaat het mis”, vervolgt Anneke. “Dus als vrouwen ons om advies vragen, dan zeg ik altijd: ‘Maak het niet alleen uit, neem iemand mee. Of doe het buiten waar meer mensen aanwezig zijn’. Want het is zo link."

Fases Femicide

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan a.s. zondag om 22:10 uur naar Pointer op NPO2.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 0800-0113 of 113

Verder lezen?

Wil je jouw ervaring delen met dit onderwerp? Dat doe je via ons tipformulier.

Pointer is al langer bezig met onderzoek naar intieme terreur. Alle onze eerdere uitzending en artikelen lees je in het dossier 'huiselijk geweld'.

Voor Pointer is recht en onrecht een belangrijk thema, hier lees je alles waar we de afgelopen jaren over hebben geschreven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.