“Ik was na zeventig sessies niet in staat om mijn hersengolven te sturen, ik had juist het idee dat ik nog minder controle had dan voor de neurofeedback”, aldus Petra. Ze mailt ons in ons onderzoek naar neurofeedback, een behandeling vooronder andere ADHD en autisme. 

Petra lijdt aan paniekaanvallen en werd via een therapeut gewezen op zogenaamde neurofeedback. Bij die therapie wordt door middel van sensoren op je hoofd geprobeerd om je hersenen te trainen. Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, ging ze aan de slag: “Ik ben heel hoopvol met de therapie begonnen, maar kreeg al heel snel heftige paniekaanvallen tijdens de sessies. Voor mij heeft het niets gedaan.”

ADHD, autisme, depressie

Als je op internet kijkt, zou neurofeedback moeten helpen bij allerlei problemen: ADHD, autisme, slaapproblemen, PDD-NOS, angststoornissen, depressie, MS en ga zo maar door. Wetenschappelijk bewijs is er bijna niet, slechts bij ADHD lijkt het enigszins te kunnen werken. Maar dat weerhoudt de tientallen neurofeedbackklinieken in ons land er niet van om in hun advertenties beterschap te beloven bij al die problemen. Een sessie kost tussen de 50 en 110 euro per keer en je moet vaak tientallen sessies doen om effect te merken, aldus de diverse bedrijven. Wat de therapie inhoudt, kun je in dit artikel lezen:

Uitgelicht

Neurofeedbacktherapie in de praktijk / Ghetty Images

Autisme klachten ‘aangetoond’ verminderd door futuristische hersenbehandeling

Minder medicijnen door neurofeedback

We willen graag onderzoek doen naar deze behandeling. Want naast negatieve reacties, zijn er ook mensen die wel baat zeggen te hebben bij neurofeedback. Zo krijgen we een mail van Jeroen. Zijn zoon heeft ADHD en zat aan de medicatie: “Al snel ging hij van 30 milligram medicatie naar 10 milligram per dag. De laatste behandeling was alweer twee jaar geleden, maar het resultaat lijkt blijvend”, aldus Jeroen.

Uitgelicht

Wat is de beste behandeling voor ADHD? / ANP

Hersentraining oplossing voor ADHD? ‘Mijn zoon is een heel ander jongetje geworden’

Aan de ene kant zijn er de succesverhalen van lezers van onze website en tientallen bedrijven die claimen dat neurofeedback een oplossing is voor heel veel verschillende problemen en aandoeningen. En aan de andere kant zijn er sceptici en wetenschappers die waarschuwen dat er maar weinig tot geen claims bewezen effectief zijn. Ook zorgverzekeraars lijken voorlopig niet heel enthousiast want de behandeling wordt niet (meer) via de aanvullende verzekering vergoed.

Toch houdt dat ouders van kinderen met ADHD en autisme en mensen die lijden aan slaapproblemen of depressie niet tegen om neurofeedbacktherapie uit te proberen. Even zoeken op internet levert een beeld op van een wijdverspreid aanbod van bedrijven die de behandeling in hun pakket hebben. Van wetenschappers die hun eigen bedrijf begonnen zijn, tot mensen die na een succesvolle behandeling zelf in het vak gestapt zijn, in iedere stad is er wel een kliniek.

Makers