Meer vrouwen in topposities in het bedrijfsleven, het wil maar niet lukken in Nederland. Uit een vorige week verschenen rapport blijkt dat een streefwet waarmee elk groot bedrijf zich moet inzetten voor een top bestaande uit minstens 30 procent vrouwen, weinig effect heeft gehad. Hoe krijgen we dan wel een gelijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt? We starten een nieuw onderzoek.
In 2013 werd een streefwet ingevoerd waarin minstens 30 procent van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen bij grote bedrijven uit vrouwen moest bestaan. Bedrijven die hier niet aan voldeden moesten zich actief inzetten om het aantal vrouwen in hun top te verhogen. Maar het streefgetal is na 7 jaar niet gehaald, blijkt uit onderzoek van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen. Medio 2020 bestond afgerond maar 14 procent van het bestuur van bedrijven uit vrouwen, en slechts 22 procent van de Raad van Commissarissen was vrouw. En nog steeds hebben afgerond 64 procent van de bedrijven helemaal geen vrouwen in hun bestuur en 40 procent van de bedrijven geen vrouwelijke commissaris.
Weinig vrouwen
De inzet van bedrijven om meer vrouwen te werven voor topposities heeft weinig effect gehad dus. En er gaat nog meer niet goed, want Nederland daalt op de wereldwijde ranglijst van vrouwenemancipatie. Op deze lijst van het World Economic Forum staat Nederland slechts op de 38ste plaats. Dat is elf plekken lager dan in 2018. Vrouwen hebben minder politieke invloed in Nederland dan in de landen die boven ons staan, en de groei wat betreft carrièrekansen voor vrouwen staat stil.
Vrouwenquotum
Minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en verantwoordelijk voor emancipatie) pleit daarom voor een vrouwenquotum. Er ligt al een wetsvoorstel klaar om een vrouwenquotum van 30 procent op te leggen aan alle RvC’s van beursgenoteerde bedrijven. Is dat de oplossing? Is zo’n quotum wenselijk? Op dit moment hebben bedrijven kennelijk nog veel moeite om geschikte vrouwen te vinden. Moet er daarom niet juist worden ingezet op meer vrouwen in de subtop van het bedrijfsleven, zodat veel meer van hen klaargestoomd worden voor een functie in de top?
De komende weken starten we een zoektocht. Waarom lukt het in Nederland niet om meer gelijkheid om de arbeidsmarkt te creëren, en waarom lukt het in andere landen wel? Help ons met het onderzoek en laat een tip achter op het tipformulier.