Bomenkap

Nederland verliest bos, terwijl we al het dunst beboste land van Europa zijn. Hoe zit het eigenlijk met de herplant van bomen die gekapt zijn? Volgens de Wet natuurbeheer moeten gekapte bomen buiten de bebouwde kom vervangen worden door nieuwe bomen. Maar gebeurt dat ook? 

Het rommelt in de Nederlandse bossen. Al een tijdje ontvangen we veel tips van kijkers die ons wijzen op kaalgekapte vlaktes, waar eerst bomen stonden. Ook krijgen we tips over bomenrijen langs provinciale wegen, die gekapt worden voor de verkeersveiligheid.

Worden gekapte bomen binnen 3 jaar vervangen, zoals de wet voorschrijft voor bomen buiten de gemeentegrenzen? En is er voldoende toezicht op deze herplantplicht? Dit onderzoeken we de komende tijd. Heb je hier tips over? Wij horen het graag!

Worden onze bossen inderdaad bedreigd? Feit is dat Nederland bos verliest, terwijl we al het dunst beboste land van Europa zijn. Dit heeft een aantal oorzaken. De afgelopen jaren zijn de nodige bossen omgevormd tot andere natuurtypen zoals heide en stuifzand en verdwijnt er ook bos door stads- en infrastructuuruitbreidingen. Bovendien zijn veel tijdelijke bossen gekapt die zo'n 25 jaar geleden, vaak met subsidie, door boeren op akkers en weiden werden aangeplant. Het bosoppervlak in Nederland is daardoor tussen 2013 en 2017 gedaald van 376 duizend hectare naar 365 duizendhectare. Wat doen beheerders om dit tij te keren?

Oproep

Heb jij tips over bomenkap in jouw omgeving? Zijn of worden de gekapte bomen vervangen door nieuwe bomen? Ben je professional en wil je reageren? We horen het graag!

Verkenning Research Opnames Uitzending

Bomenkap

Worden er genoeg nieuwe bomen terug geplant?

Deel jouw verhaal

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.