Gemaakt om stuk te gaan

Pointer duikt, samen met studenten van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, in de weggooi-economie. Sommige spullen, elektrische apparaten maar ook bijvoorbeeld goedkoop plastic speelgoed en kleding, lijken wel gemaakt om stuk te gaan.

De overheid wil daarom dat onze economie in 2050 geheel circulair is, dat er dus geen grondstoffen verspild worden. En ook in Brussel staat het onderwerp op de agenda: De Europese Commissie presenteerde op 30 maart een wetsvoorstel om producenten te verplichten meer informatie te verstrekken over de duurzaamheid en repareerbaarheid van hun apparaten. Producenten die niet voldoen aan de voorwaarden zullen worden geweerd van de Europese markt, zo is het plan. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement.

Wat is de impact van deze wegwerpindustrie op ons klimaat en milieu? Zijn de plannen van onze overheid en van Brussel voldoende om dit tegen te gaan? En: hoe kun je als consument voorkomen dat je steeds opnieuw eenzelfde product aan moet schaffen?

Meer over dit onderzoek

Gemaakt om stuk te gaan
| Artikel

Slaat consumptiemaatschappij door? ‘Zodra het stuk is, heb ik al iets nieuws gevonden’

Sommige producten lijken wel gemaakt om stuk te gaan. Herkenbaar? Stuur ons je voorbeelden.

Misleidende duurzaamheidslabels

Misleidende duurzaamheidslabels: 'Ik gaf meer geld uit aan een marketingstrategie'

‘Duurzame keuze’, of: ‘gemaakt van duurzame stoffen’. Kleding is steeds vaker voorzien van zo’n groen stempel, maar kloppen die claims wel?

Gemaakt om stuk te gaan
| Artikel

Waarom apparaten zo moeilijk te repareren zijn: ‘Een nieuwe kopen is tien keer sneller’

De grenzen van onze consumptiemaatschappij komen in zicht. Niels Anker gooide bijna zijn vaatwasser weg omdat er een rubberen ringetje was versleten.

Makers