Om de hoeveelheid wegwerpplastic in het milieu terug te dringen voerde Europa vorig jaar een verbod in op plastic wegwerpproducten, zoals rietjes en bekertjes. Maar hoe zit het met al die producten die weliswaar niet als wegwerpartikel worden verkocht maar dat in de praktijk wel zijn? Wij zijn op zoek naar voorbeelden van producten die gemaakt lijken om stuk te gaan. 

Oproep

Koop jij ook wel eens goedkope producten waarvan achteraf de kwaliteit tegenviel? Of koop je uit milieuoverwegingen juist alleen duurzaam? Vertel ons over je ervaring, als het kan met een foto van het product.

De plasticproductie neemt wereldwijd exponentieel toe. Volgens een rapport van Pew Charitable Trusts en de Londense milieudenktank SYSTEMIQ, Ltd. zal de hoeveelheid plastic afval dat jaarlijks in de wereldzeeën terechtkomt in 2040 zijn verdrievoudigd, zo voorspelden ze 2 jaar geleden. Ze verwachten dat het zal oplopen naar 29 miljoen ton per jaar.

Lysanne vult haar winkelmandje voornamelijk met sieraden en kleding. ‘Online shoppen is een hobby van mij. Ik vind het leuk om te scrollen door alle producten die goedkoper zijn dan hier in Nederland. Daarnaast heeft de site ook spullen die je in Nederland niet kan vinden,’ vertelt ze enthousiast.

Lysanne is over het algemeen best tevreden. Inmiddels weet ze precies waar ze op moet letten voordat ze iets bestelt. Zo moeten het product en de winkel zelf goede reviews hebben en helpen de beoordelingen en productfoto’s van andere klanten ook mee. Toch kan het niet altijd raak zijn; ze heeft vaak kettinkjes na één keer dragen al weggegooid, omdat het slotje dan bijvoorbeeld was afgebroken. Op de vraag of ze dat erg vindt, antwoord ze lachend: ‘Tegen de tijd dat het stuk is, heb ik toch al iets nieuws gevonden.’

Gemaakt om stuk te gaan

Waarom apparaten zo moeilijk te repareren zijn: ‘Een nieuwe kopen is tien keer sneller’

De grenzen van onze consumptiemaatschappij komen in zicht. Niels Anker gooide bijna zijn vaatwasser weg omdat er een rubberen ringetje was versleten.

Door de slechte kwaliteit, is de levensduur van de producten vaak kort. De hebbedingetjes worden snel weggegooid, wat slecht is voor het milieu. Lysanne kent deze verhalen en is zich bewust van de negatieve impact van de webwinkel. ‘Ik voel mij soms wel schuldig, maar aan de andere kant worden de spullen in een winkel als de action ook in een louche fabriek gemaakt. Meestal bestel ik al mijn spullen daarom in één keer, zodat ze allemaal in hetzelfde pakket geleverd kunnen worden. Dat scheelt weer.’

Dit artikel is geschreven door Serena Caruso en Joni Janssen, studenten journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Pointer duikt samen met studenten van Windesheim in de weggooi-economie met het onderzoek Gemaakt om stuk te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.