Het einde van het ‘echte dorp’

In Nederland is het aantal gemeenten de laatste decennia stevig gedaald, van 913 in 1970 naar 633 in 1995 en 352 anno 2021. Met steeds meer en ingewikkeldere taken voor gemeenten kan die schaalvergroting voordelen opleveren. Als grotere gemeente heb je wellicht wel meer in de melk te brokkelen en kan je een ‘professionelere’ organisatie neerzetten. Maar wat is de keerzijde? Criticasters zien vooral nadelen. Want wordt het geld wel eerlijk verdeeld over de verschillende voormalige dorpen? En wat blijft er nog over van het echte dorpsgevoel? 

Twee jaar geleden fuseerden ruim vijftig kleine Groningse dorpen en werd de gemeente Het Hogeland geboren. Qua oppervlakte één van de grootste gemeenten van Nederland, ruim 900 vierkante kilometer. Ter vergelijk: Amsterdam is ‘slechts’ 219 vierkante kilometer groot. Even verderop werd het ‘rijke Haren’ opgeslokt door grote stad Groningen. Tegen de zin van vele inwoners van het dorp. Wat leveren dit soort fusies de inwoners eigenlijk op? Waarom gaat er bijvoorbeeld zoveel geld naar een miljoenenproject in een dorp veertig kilometer verderop en is er voor voorzieningen in andere dorpen te weinig geld? En hebben de stijgingen van gemeentelijke belastingen iets te maken met die recente schaalvergroting?  

Help ons verder in dit onderzoek!

Woon je ook in een dorp dat recent gefuseerd is? Of gaat fuseren? En ben je daar helemaal niet blij mee? Of ben je raadslid in een gefuseerde gemeente en zie je juist wel veel voordelen? Laat het ons weten!

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.