Hokjesdenken in de psychiatrie

Patiënten met complexe psychische problemen hebben vaak meerdere problemen, maar in de praktijk wordt hier soms maar een deel van behandeld. Zo kan het gebeuren dat je voor een eetstoornis behandeld wordt, maar niet voor een jeugdtrauma of een depressie waaruit de eetstoornis is voortgekomen. Waar kan je terecht als je meerdere problemen hebt?

In medisch jargon wordt dit fenomeen ook wel ‘smalle zorgpaden’ genoemd, die het gevolg zijn van de steeds verdergaande specialisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg. “Nu zijn er behandelafdelingen gericht op depressie, angst of trauma en als je daar niet in past dan heb je pech gehad: Je zit dan of zonder behandeling of er wordt maar een deel van je problematiek aangepakt”, zegt klinisch psycholoog Jan Derksen. “Er wordt steeds meer gespecialiseerd, dat is echt een trend, terwijl er in mijn optiek juist veel meer behoefte is aan ervaren, kundige klinisch psychologen en psychotherapeuten die heel breed naar een patiënt kunnen kijken.”

Ook worden behandelingen soms geweigerd omdat er op meerdere vlakken problemen spelen. Dat overkwam de 28-jarige Melissa. Zij werd seksueel misbruikt in haar jeugd en ontwikkelde daarna een eetstoornis. In 2012 werd ze door haar psycholoog doorgestuurd naar specialistische centra. “Maar dat lukte steeds niet, want mijn BMI (Body Mass Index) was te laag voor een traumabehandeling en voor een eetstoorniskliniek kwam ik niet in aanmerking omdat mijn trauma te veel op de voorgrond stond.” 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

 Nina_Brouwer
| Uitzending

Hokjesdenken in de psychiatrie

Mensen met complexe psychiatrische problemen worden vaak afgewezen voor een behandeling.

Charlotte Bouwman

Charlotte Bouwman (27), ‘gezicht’ wachtlijsten psychiatrie, wachtte 3 jaar op hulp

Journalist Charlotte Bouwman is het boegbeeld van de lange wachtlijsten in de ggz. Ze zat dagen in de gang van het ministerie van VWS om er aandacht voor te vragen.

Nina Brouwer
| Nieuws

Ggz-instellingen weigeren patiënten met ernstige psychische problemen: behandelaren willen acceptatieplicht

Patiënten met complexe psychische problemen worden regelmatig afgewezen voor behandeling door ggz-instellingen. Verschillende behandelaren pleiten daarom voor een...

Hoogleraar Jim van Os
| Artikel

Hoe zwaarder je psychische problemen, hoe kleiner de kans dat je geholpen wordt

De ggz moet kiezen welke patiënten ze toelaten. Complexe patiënten hebben meer behandeling nodig en zijn voor veel instellingen een verliespost.

Huisarts Henk Kole
| Onderzoek

Huisarts moet eindeloos leuren met patiënten met ernstige psychische problemen

Ggz-instellingen weigeren regelmatig patiënten met ernstige psychische problemen omdat ze ‘te complex’ zijn. Huisarts Henk Kole moet vaak eindeloos leuren met patiënten die...

Nina_Brouwer
| Artikel

Nina wordt keer op keer afgewezen voor ggz-behandeling: ‘Ik zie het niet meer zitten’

Al meer dan 10 jaar heeft Nina Brouwer (24) zware psychische problemen. Maar een goede behandeling blijft uit. Veel ggz-instellingen bestempelen haar als te complex.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Herken je dit verhaal?

Heb je complexe psychische problemen en wordt maar een deel daarvan behandeld? Of kan je helemaal geen behandeling krijgen en val je tussen wal en schip? Ben je professional en herken je dit verhaal? Deel hier je ervaringen!

Deel jouw verhaal

Makers