Genezen van corona, maar nog steeds ernstige klachten, zoals vermoeidheid, benauwdheid en zenuwpijnen. “Naar schatting zijn er zo’n 16.000 mensen in Nederland die langdurige klachten hebben van COVID-19”, vertelt gepensioneerd huisarts Alfons Olde Loohuis. “En dat gaat alleen over mensen die in de eerste coronagolf ziek werken, de tweede en de derde golf hebben we niet eens meegerekend.” Wordt deze groep patiënten wel voldoende erkend? En: hoe is de zorg geregeld voor deze mensen? 

“Achteraf gezien was ik één van de eersten die ziek werd en nu ben ik één van de eersten die er al een jaar mee rondloopt,” vertelt Maaike Boelhouwer (36) uit Groningen. In maart 2020, aan het begin van de eerste coronagolf in Nederland, krijgt ze covid-19. In haar woonplaats Groningen lijkt ze de allereerste te zijn: tenminste, zo voelt het voor haar omdat niemand begrijpt wat ze heeft. “Het heeft 8 maanden geduurd om het stempel corona te krijgen zodat ik de juiste hulp kon krijgen.” Hebben andere mensen ook moeite om goede zorg te vinden, zoals Maaike? Moeten er in Nederland speciale Covid-19-klinieken komen zoals in het Verenigd Koninkrijk?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

We zoeken nog tips!

Heb jij als arts of als deskundige/wetenschapper te maken met (patiënten met) langdurige Covid-19? We zijn benieuwd wat er op dit moment speelt. Laat het ons weten!

Deel jouw verhaal

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Dit onderzoek is in handen van

J.M.

Judith Meulendijks

Redacteur