Brengt oneerlijke zaken aan het licht op basis van datajournalistiek

Ons onderzoek naar online oplichters

Hoe ontmasker je een online oplichter in 7 stappen

De twee Deense fraudeurs achter de website Geldninja.nl hebben een nieuwe manier gevonden om mensen te misleiden.

Illustratie met portretten van AI gegenereerde nep-mensen

Nederlandse identiteiten gestolen door Deense online-ondernemers

Twee Deense mannen hebben jarenlang de identiteiten van meer dan honderd personen van Facebook gestolen. Met gestolen namen en profielfoto’s maakten ze nep-aanbevelingen voor hun websites. De gedupeerden komen uit veertien landen, waaronder Nederland.

Een groepsfoto van het bedrijf van de Deense saam wordt anoniem getoond. Ook de istockphoto die werd gebruikt, alsmede de twee achter de spam staan erop (midden, en rechts.)

Het verhaal achter een identiteitsroof

Achter een simpel mailtje in onze inbox, blijkt een netwerk aan oplichtingssites, postbusbedrijven en meer dan honderd gedupeerden over de hele wereld schuil te gaan. Via een wirwar aan nepaccounts volgen we het online spoor naar twee Deense bedriegers. Kijk over onze schouder mee hoe we dat hebben gedaan.

Deense Scam

Onze trucs voor het vinden van de gedupeerden van identiteitsdiefstal

Zo vonden we alle nepreacties

Een abstracte collage van tijdens het onderzoek gevonden beeldmateriaal, alsmede een mindamp van het netwerk van de organisatie.

Online oplichters gaan vaak vrijuit

Online oplichters die privéfoto's en persoonlijke informatie van sociale media stelen en misbruiken, zijn nauwelijks aan te pakken door politie en overheid. 

Terugkijken: Hoe een mysterieus mailtje ons leidt naar online oplichters in de Filipijnen

Deense oplichters hebben jarenlang de identiteiten van honderden personen van Facebook gestolen. De profielen werden misbruikt om bezoekers van Geldninja.nl te verleiden om online te gaan gokken en te investeren in bitcoins.

identiteitsroof

Elke week de beste verhalen in je mailbox