Veel huizen met bevingsschade in Groningen moeten hersteld worden. Maar met het oog op meer bevingen in de toekomst zullen ook gebouwen zonder bevingsschade verstevigd worden. De Nationaal Coördinator Groningen wil voor 2021 22.000 gebouwen laten onderzoeken en zo nodig versterken, om de veiligheid te kunnen garanderen. De gebouwen die tot nu toe geïnspecteerd zijn, moeten vrijwel allemaal versterkt worden.
Alle gebouwen in het bevingsgebied moeten namelijk op termijn stabiel genoeg zijn zodat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten bij een beving van 5 op de schaal van Richter. De gebouwen in de kern van het bevingsgebied, in de gemeenten ’t Zand, Loppersum, Appingedam, Ten Post en Overschild, worden als eerst onderzocht en versterkt. Na deze gemeenten wordt er van binnen naar buiten gewerkt, totdat alle 22.000 huizen geïnspecteerd en eventueel versterkt zijn.
Irma de Joode uit Usquert vertelt ons in een mail dat ze in een rijksmonument woont, en het voor elkaar heeft gekregen dat haar huis al vóór het integrale versterkingsprogramma versterkt wordt. ‘Bij de versterking van je huis komt ontzettend veel spanning kijken. Voordat ze de versterking toezeggen zit je in constante onzekerheid over wat er met je huis gaat gebeuren.’
Onafhankelijke Raadsman
Het versterkingsprogramma zal veel Groningers waarschijnlijk niet in de koude kleren gaan zitten. In een onlangs gepubliceerd rapport van de Onafhankelijke Raadsman Leendert Klaasen uit hij zijn zorgen over deze versterkingsactie: "Er is een levensgroot risico dat de complexe versterkingsopgave een grote impact gaat hebben op de inwoners en op de gemeenschap als geheel.” Veel van de bewoners van de huizen die versterkt moeten worden zullen hun huis voor een periode moeten verlaten, en sommige woningen moeten zelfs afgebroken worden om helemaal opnieuw gebouwd te worden.
Base Isolation
De versterking van het huis van Irma is inmiddels in volle gang. Haar huis wordt op dit moment versterkt door middel van ‘base isolation’, waarbij je huis los komt te staan van de ondergrond. Hierdoor beweegt het huis bij een beving niet meer ongecontroleerd mee, waardoor het huis minder schade zal ondervinden. Dit is echter niet genoeg versterking voor het huis van Irma: ‘Een aantal muren en vloeren moet ook versterkt worden, het huis is nu deels casco.’ Hoewel Irma blij is dat haar huis inmiddels versterkt wordt en het monument voor de toekomst bewaard blijft, vertelt ze dat dit niet betekent dat ze vanaf de versterking schadeloos door het leven kan gaan. ‘Mijn huis is straks veilig, maar cosmetische scheuren kunnen er nog steeds komen. Inmiddels heb ik me er ook maar bij neergelegd dat ik wellicht voor altijd schademeldingen moet blijven doen. Voor Groningers geldt gewoon: bevingsschade hoort bij het leven.’