Drink geen alcohol, zegt de Gezondheidsraad. En als je het dan toch doet, drink dan maximaal 1 glas per dag. Alcohol is namelijk slecht voor je; zeker als je jong bent. We weten het allemaal wel, maar toch is het heel normaal om alcohol te drinken. En relatief veel Nederlandse minderjarigen drinken bier en andere alcoholische dranken. Hoe kan dat? En: waar loop jij tegenaan met jouw kinderen als het op alcohol aankomt?
Voor ons onderzoek VET!, waarin we onderzoeken hoe moeilijk het is om gezond op de groeien, krijgen we een tip van Maag- Darm- en Leverarts Bart Takkenberg over alcohol. Een probleem dat volgens hem ‘zo normaal is geworden dat we het niet eens meer zien’. Omdat hij wel dagelijks de complicaties ervan ziet, wil Takkenberg benadrukken dat het probleem er echt wel is en dat we veel te weinig doen om jongeren te beschermen. Ernstige gevolgen zijn onder andere comadrinken en verkeersongelukken, maar op de lange termijn ook leveraandoeningen en kanker.
Zorgelijk, maar er verandert weinig
Ook oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, zag het probleem. En ook dat het niet minder werd. Hij schreef vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer: “Van de schoolgaande jongeren heeft 45 procent alcohol gedronken, dit percentage is sinds 2015 niet meer gedaald.” Daarnaast had 53 procent van de 16-jarigen in de maand voorafgaand aan de brief gedronken en 71 procent daarvan dronk dan vijf glazen of meer, wat ook wel binge drinken wordt genoemd. Blokhuis voegde daaraan toe: “Ik vind het zorgelijk dat relatief veel jongeren onder de 18 drinken, dat dit cijfer stabiel is en dat het aantal zware en overmatige drinkers al langere tijd nauwelijks daalt.”
Toch blijken jongeren relatief veel via sociale media op alcoholwebsites terecht te komen en kunnen ze zonder controle op leeftijd alcohol online kopen. Dat alcohol overal is en dat jongeren er makkelijk mee in aanraking komen, maakt het lastig voor ouders om het te verbieden, horen we. We zijn benieuwd waar ouders mee worstelen.