“Het is erg verwarrend om van middel te wisselen. Ik had eindelijk iets gevonden dat werkte voor mij en nu is het niet meer leverbaar. Dat is frustrerend,” vertelt Gea Bolder (74). Ze moest noodgedwongen van medicijn wisselen omdat er een groot tekort is aan het diabetesmedicijn Ozempic (Semaglutide). Het gebruik van dit medicijn is de laatste jaren flink toegenomen, onder andere omdat het wereldwijd steeds vaker wordt gebruikt als afslankmiddel. Ook aan het middel Saxenda (Liraglutide), dat sinds vorig jaar wordt vergoed voor een kleine groep mensen met obesitas, is regelmatig een tekort.
Gebruik jij Ozempic en/of Saxenda als diabetesmedicijn of om af te vallen? En heb jij last van het tekort aan deze middelen? Dan horen we je ervaringen graag!
Gea uit Zevenaar gebruikte ruim 20 jaar insuline voor diabetes type 2: “Dat hielp wel wat, mijn bloedsuikerwaardes waren iets beter dan daarvoor. Maar de gemiddelde waardes bleven aan de hoge kant en schommelden veel.”
In oktober 2022 startte Gea daarom met een ander medicijn, Ozempic: “De eerste paar keer was ik erg misselijk,” vertelt Gea, “Ik ben toen 8 kilo afgevallen, dat was niet waarom ik Ozempic ben gaan gebruiken, maar het was wel een fijne bijkomstigheid, waardoor mijn klachten ook minder werden.”
“Na een paar maanden hield de misselijkheid op en raakte ik gewend aan het middel,” vertelt Gea, “Ik voelde me een stuk fijner dan de voorgaande jaren en mijn bloedsuikerwaardes waren lager en constanter dan ooit. Ik had veel minder last van pijn en had meer energie. Het werd makkelijker om bewuster met eten om te gaan, want ik had ook minder honger.”
Injecties met Semaglutide
Ozempic wordt toegediend via een injectie in een voorgevulde pen. De werkzame stof Semagutide zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid glucose in je bloed en een vermindering van voedselinname. Door deze werking val je ook vaak flink af.
In februari van dit jaar krijgt Gea van de diabetesverpleegkundige te horen dat de injecties op zijn en dat ze moet overstappen naar iets anders. In plaats van de Ozempic-injecties, krijgt ze Rybelsus-tabletten, waar ook de werkzame stof Semaglutide inzit.
“Ik weet niet of ik weer terug mag naar Ozempic als de injecties weer op voorraad zijn,” vertelt Gea, “De Rybelsus-tabletten werken beter dan de insuline, maar mijn waardes zijn een stuk hoger dan met de Ozempic-injecties. Daarnaast ben ik al op leeftijd en slik ik meerdere medicijnen. Het is erg verwarrend om van middel te wisselen. Ik had eindelijk iets gevonden dat werkte voor mij en nu is het niet meer leverbaar. Dat is frustrerend.”
Relatief nieuw ‘wondermiddel’
Ozempic wordt sinds 2018 in Nederland voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Sinds dat jaar is het aantal gebruikers dat het middel vergoed krijgt gestegen van 1.264 naar 42.281 in 2021.
Daarnaast is er nog een groep die veel baat lijkt te hebben bij Ozempic: obesitaspatiënten. Deze groep gebruikt het middel off-label, want Ozempic is niet goedgekeurd voor mensen met obesitas. Het soortgelijke medicijn Saxenda (Liraglutide) is wél goedgekeurd voor behandeling van obesitas en wordt sinds vorig jaar voor een kleine groep patiënten vergoed vanuit de basisverzekering.
Beide middelen worden in ziekenhuizen en klinieken ingezet als een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) niet voldoende werkt. Dat is een programma waarbij mensen worden geholpen om gezonder te eten, meer te bewegen en hun gedrag aan te passen.
Ozempic 2023 pas weer leverbaar
In maart meldde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat het tekort aan Ozempic waarschijnlijk nog dit hele jaar aanhoudt. De reden voor het tekort is de flink gestegen vraag naar het middel. Het is volgens het CBG niet duidelijk of off-label gebruik een directe oorzaak is van het tekort.
In het bericht roept CBG-voorzitter Ton de Boer op om Ozempic beschikbaar te houden voor diabetespatiënten. Mensen met suikerziekte lopen gezondheidsrisico’s als ze Ozempic niet krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld last krijgen van een ontregelde suikerspiegel, wat schadelijk kan zijn voor je lichaam.