We moeten met z’n allen meer gaan doen aan onze gezondheid, en vooral aan de extra kilo’s, en daarmee voorkomen dat we ziek worden; daarvoor pleitten Zilveren Kruis, CZ en Menzis vorige week in een interview in de Volkskrant. Dat lijkt een goed idee, maar lukt het ook in de praktijk?

We moesten meteen denken aan de leefstijlcoach waarover we twee jaar geleden een uitzending maakten. Bij uitstek een voorbeeld van de ‘preventie’ die de zorgverzekeraars willen. Begin 2019 publiceerden we over de opstartproblemen van de GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) waar de leefstijlcoach onderdeel van is. Doorverwijzen bleek lastig, de huisartsen waren niet onverdeeld enthousiast over hoe het geregeld was en er waren ook niet overal leefstijlcoaches beschikbaar.  We willen weten: hoe staat het er nu voor met deze nieuwe beroepsgroep? Zijn er genoeg coaches? Weten mensen ze te vinden? En is iedereen er blij mee?

Oproep

Heb jij zelf een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) gedaan? Of heb je er als huisarts mee te maken? We horen graag je ervaring!

We zoeken op de website van beroepsvereniging BLCN en zien dat ons land tegenwoordig 620 leefstijlcoaches rijk is. Dat is bijna het viervoudige van het aantal van twee jaar geleden, toen de GLI - het programma dat de leefstijlcoach aanbiedt - in het basispakket van de zorgverzekeraars kwam. Naast de coaches die bij de beroepsvereniging zijn aangesloten, horen we dat er ook nog fysiotherapeuten en dietisten zijn die de leefstijlinterventies aanbieden.

3,5 miljoen mensen moeten naar de leefstijlcoach, 8600 gaan
En hoeveel mensen gaan er dan naar zo’n leefstijlcoach? Het RIVM evalueerde de interventie vorig voorjaar augustus en toen deden er 8646 mensen mee aan de GLI. Dat is fijn, maar een druppel op de gloeiende plaat, want de helft van de Nederlandse volwassenen is namelijk te zwaar. Het RIVM berekende in 2018 dat maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders tussen 18 en 75 jaar (28 procent van de bevolking) in aanmerking komt voor de GLI.

Als we het zo bezien, lijkt de GLI nog geen vliegende start gemaakt te hebben.  Zelfs het budget dat ervoor is uitgetrokken, is niet opgemaakt: op 30 augustus 2020 hadden zorgverzekeraars in totaal nog maar 2,2 miljoen euro vergoed voor het doen van een GLI. Dat terwijl staatssecretaris Paul Blokhuis daarvoor alleen in 2019 al 6,5 miljoen euro had uitgetrokken, en vanaf 2020 ieder jaar 9 miljoen euro.

Oproep
We zijn benieuwd wat er gebeurt rondom de GLI. Werk jij als leefstijlcoach, moet je mensen doorverwijzen, of heb je op een andere manier ervaring met de GLI? Laat het ons weten!  

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

De Monitor
25 min 13 s

De helft van de Nederlanders is te dik. En dat aantal neemt alleen maar toe. De staatssecretaris van Volksgezondheid wil ongezond leven een halt toeroepen. Vanaf dit jaar kunnen daarom 3,5 miljoen Nederlanders afvallen en gezonder leren leven met behulp van een leefstijlcoach. De coach wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Huisartsen moeten gaan doorverwijzen naar deze leefstijlprogramma's en verzekeraars moeten het gaan betalen. Het succes van de leefstijlverandering van 3,5 miljoen Nederlanders ligt in hun handen. Maar zien zij zo'n coach wel zitten?

Makers