'Een diervriendelijk gehouden kip is slechter voor het milieu dan een reguliere kip.' In ons dossier Megastallen publiceerden we inmiddels meerdere artikelen over de tegenstelling tussen dierenwelzijn en milieu in de pluimveesector. Stallen waar dieren meer ruimte hebben om te bewegen en rondscharrelen in een laag strooisel stoten ook meer ammoniak en fijn stof uit. Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van omwonenden van deze diervriendelijke stallen. Wat merken zij van deze uitstoot?

Biologisch ei

Neem het biologische ei. Dat krijgt de maximale 3 sterren van de dierenbescherming. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit keken naar de uitstoot van deze relatief blije kippen: ‘Op basis van de beschikbare kennis is de verwachting dat in de biologische houderij de emissies van ammoniak en fijnstof (per dierplaats per jaar) hoger zijn.’ De grootste toename van de uitstoot van de pluimveesector kwam met het verbod op de legbatterij en de overgang naar de scharrelkip. Die stoot beduidend meer fijnstof en ammoniak uit dan de kip die in een kooi wordt gehouden. Volgende week meer over de uitstoot van biologische eieren op onze site.

Uitgelicht

De kippen van pluimveebedrijf Wisserhof mogen weer naar buiten. (bron: ANP) /

Expert: dierenwelzijn gaat ten koste van volksgezondheid

Een diervriendelijk ei blijkt dus slechter voor het milieu en daarmee voor de volksgezondheid. Uit recent onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat longklachten toenemen in de omgeving van veehouderijen.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.