Te weinig personeel, ondoorzichtige geldstromen en oud-medewerkers die een verbod krijgen om op het terrein van de instelling te komen; volgens betrokkenen is sprake van misstanden bij Zorggroep Aventura in Drachten. Bij de instelling voor beschermd wonen zouden kwetsbare bewoners 'aan hun lot worden overgelaten'.
Ondertussen ziet de gemeente Smallingerland, de toezichthouder van de instelling, geen enkele reden tot ingrijpen. Samen met de Leeuwarder Courant deed Reporter Radio onderzoek naar de situatie bij Aventura. Wat speelt er precies?
Luister hier de reportage terug:
We willen dat er openbaarheid komt van wat er gebeurt
In de reportage zegt branchevereniging Federatie Opvang dat zij een toename ziet van allerlei zorg-bv’s die zich richten op de markt voor beschermd wonen. Gemeenten zijn volgens de branche niet tot goed toezicht in staat en de omstandigheden waarin kwetsbare mensen wonen zijn soms 'verbijsterend'.
De toezichthouder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten de salarissen bij Aventura onder de loep te nemen. Zij start een onderzoek naar de naleving van de Wet Normering Topinkomens (WNT) bij het bedrijf vanwege de managementvergoeding van in totaal ruim 237.000 euro per jaar voor de twee directeuren.
Reactie Aventura
Zorginstelling Aventura herkent zich niet in de beschuldigingen en zegt te voldoen aan alle kwaliteitseisen die onder andere de gemeente, het Sociaal Domein Friesland (SDF), de Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ), Zorgbelang Friesland en de Jeugdwet aan het bedrijf stellen. Volgens de accountant van Aventura is geen sprake van onrechtmatige besteding van zorggeld en wordt de WNT niet overtreden. Lees hier de volledige reactie van de instelling op de uitzending.
Lees hier het artikel van de Leeuwarder Courant naar aanleiding van dit onderzoek: Moeders strijden voor betere zorg; Aventura spreekt van lastercampagne.