‘Trekt zich af op 4-jarig meisje’ stond onder de ongewenst gedeelde naaktvideo van Mathijs. Een leugen om hem te chanteren, zegt hij: “Als ik mijn ouders niet had gehad, was ik er nu niet meer geweest.” 

“Ik had een relatie die niet lekker liep”, zegt Mathijs. “Op Facebook kreeg ik aandacht van een dame. Ze was er voor mij, terwijl mijn eigen vriendin er niet was.”

Uit de kleren
We spreken Mathijs voor ons onderzoek naar online shaming, oftewel het ongewenst verspreiden van naaktbeelden via internet. Iets dat hem ook overkwam.

Twee weken lang had hij contact met een dame die hij online leerde kennen, toen zij haar kleren voor de webcam uittrok. Ze vroeg of Mathijs dat ook wilde doen. Dat deed hij. Maar over de gevolgen had hij onvoldoende nagedacht, zegt hij nu.

Zijn jouw naaktfoto's ongewenst verspreid online?

Voor ons onderzoek naar online shaming zijn we op zoek naar ervaringsverhalen van jongens en meisjes, mannen en vrouwen, wiens naaktfoto's wel eens ongewenst zijn verspreid op het internet. Kun je ons daar meer over vertellen? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Na afloop kreeg hij het bericht dat hij was gefilmd. “Als je niet wil dat we het online zetten, moet je ons 500 euro betalen”, kreeg Mathijs te horen. Hij besloot niet te betalen. Binnen 5 minuten stond een naaktfoto en -video van hem online, met een link op YouTube en Facebook.

Vaak gaat het over vieze mannetjes die achter de meisjes aangaan, maar andersom gebeurt het net zo goed

Mathijs

“Onder de foto was mijn naam getagd en een link geplaatst naar het filmpje waarbij stond: trekt zich af op 4-jarig meisje”, vertelt Mathijs. Al zijn vrienden en online contacten kregen het te zien. “Ik zat op dat moment in de auto toen het gebeurde. Ik reed heel hard. De enige uitweg die ik zag was mezelf dood rijden.”

Paniek
Mathijs belde in paniek zijn ouders, die hem adviseerden om de auto langs de kant van de weg te zetten en even rustig adem te halen. “Als ik mijn ouders niet had gehad, was ik er nu niet meer geweest.”

online shaming

Robin was dader én slachtoffer van online shaming: ‘Ik noemde haar een vieze slet’

Robin Griffin is 14 als ze de naaktfoto van een klasgenoot doorstuurt en haar uitscheldt. Een paar jaar later is ze zelf slachtoffer van online shaming.

“Met de hulp van familie en vrienden heb ik de berichten uiteindelijk snel weg gekregen”, legt Mathijs uit. “Ik heb het ook als spam gerapporteerd bij Facebook. Mijn account is geblokkeerd en verwijderd.”

Ook heeft Mathijs aangifte gedaan bij de politie, maar die bleek niet veel te kunnen doen. “De politie zei: je hebt geen screenshots gemaakt."

Mathijs vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor online shaming, bij de politie maar ook binnen het gezin en op school. “Bij online shaming gaat het vaak over vieze mannetjes die achter de meisjes aangaan, maar andersom gebeurt het net zo goed.”

Bekijk onze vorige uitzending:

online shaming

Online shaming

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur