Pointer Checkt laat jongeren zien wat er klopt van de beweringen in populaire social media video’s. Vanaf nu zijn een flink aantal afleveringen van Pointer Checkt ook te vinden op de site van Schooltv.  

Word je depressief van de pil? Is suiker verslavender dan cocaïne? En wat zit er nou allemaal echt in je kraanwater? Pointer Checkt laat al jaren op het YouTube-kanaal van NPO 3 zien wat er klopt van de grote stroom aan berichten die je op social media voorbij ziet komen.

Vanaf nu zijn veel afleveringen van Pointer Checkt te vinden op Schooltv.nl. Schooltv is een educatief platform van de Nederlandse Publieke Omroep, beheerd door de NTR. Het biedt gratis, betrouwbare en leerzame video's en lesmaterialen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Het platform ondersteunt leerkrachten en leerlingen met visueel lesmateriaal dat aansluit bij het lesprogramma en actuele thema's zoals mediawijsheid en duurzaamheid.

Neeltje Bollen, samensteller bij Pointer Checkt: “Ontzettend tof dat de Pointer Checkt video's nu te zien zijn via Schooltv en zo makkelijker te gebruiken zijn op middelbare scholen. Met onze video's willen we leerlingen bewuster maken van wat ze online allemaal tegenkomen en wat daarvan klopt.”

Pointer Checkt

Op social media komt een grote stroom aan berichten voorbij, maar hoe weet je wat ervan klopt? In onze YouTube-serie Pointer Checkt nemen we je mee in onze strijd tegen desinformatie en gaan we op zoek naar de feiten en wetenschappelijke onderbouwing bij veel gedeelde video’s.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.