1 op de 5 vrouwen wordt ooit in haar leven gestalkt – vaak door een ex-partner. Ook mannen worden soms slachtoffer van stalking. Heb jij dit meegemaakt en wil je ons hier (anoniem) over vertellen? We komen graag met je in contact.

Oproep

Wij zijn benieuwd of slachtoffers van stalking voldoende worden beschermd. Ben jij ooit gestalkt en wil je ons (anoniem) vertellen hoe je hierbij geholpen bent? Heb je bijvoorbeeld melding gemaakt bij hulpinstanties en/of aangifte gedaan bij de politie?

In 2020 gaf 6 procent van de mensen ouder dan 16 jaar aan dat ze in de afgelopen jaren wel eens gestalkt zijn door een ex. Bij ongeveer een derde van hen vond het stalken (nog steeds) plaats in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek, blijkt uit cijfers van het CBS.

Op het eerste oog zeggen deze percentages je misschien nog niet zoveel, maar in de praktijk betekent dit dat 190 duizend mensen per jaar slachtoffer worden van stalking. En dan hebben we het alleen nog maar over stalking door je ex – overigens wel de grootste en tevens meest gewelddadige groep daders.

De manieren waarop iemand je kan stalken zijn eindeloos. Het vindt al lang niet meer altijd plaats in de fysieke ruimte, waarbij de stalker je opwacht op straat of opvallend veel rondjes rijdt rondom je huis. Het stalken kan zich ook uiten in een constante stroom aan dreigende berichtjes, opdringerige en ongewenste telefoontjes of pogingen om je sociale media-accounts te hacken. Ook worden er soms online leugens verspreidt over jou en je familie en komt het voor dat iemand dagelijks tientallen pakketjes bestelt op jouw naam.

Jonge vrouwen vaakst slachtoffer 

Vooral jonge vrouwen worden het vaakst langdurig lastiggevallen als hun relatie uitloopt op een breuk. De stalkende ex – in de regel vaak man – kan de relatiebreuk bijvoorbeeld niet verkroppen en probeert koste wat het kost je aandacht te krijgen. Op het moment dat iemand je bewust de hele tijd lastigvalt, in welke vorm dan ook, en jij je hierdoor niet meer veilig voelt, is er volgens Slachtofferhulp Nederland sprake van stalking. De hulporganisatie adviseert slachtoffers om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en vervolgens aangifte te doen bij de politie. 

De afgelopen jaren is vaak geroepen dat de aanpak van stalking beter moet. Slachtoffers zouden beter geholpen en beschermd moeten worden, en daders sneller en steviger aangepakt. Wij zijn benieuwd of slachtoffers dit ook zo ervaren. 

Ben jij ooit gestalkt (door een ex-partner) en heb je hier melding van gemaakt bij hulpinstanties en/of aangifte gedaan bij de politie? En wil je ons vertellen hoe hiermee werd omgegaan? Neem dan (anoniem) contact met ons op via het tipformulier.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.