1 op de 5 vrouwen wordt ooit in haar leven gestalkt – vaak door een ex-partner. Ook mannen worden soms slachtoffer van stalking. Heb jij dit meegemaakt en wil je ons hier (anoniem) over vertellen? We komen graag met je in contact.
In 2020 gaf 6 procent van de mensen ouder dan 16 jaar aan dat ze in de afgelopen jaren wel eens gestalkt zijn door een ex. Bij ongeveer een derde van hen vond het stalken (nog steeds) plaats in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek, blijkt uit cijfers van het CBS.
Op het eerste oog zeggen deze percentages je misschien nog niet zoveel, maar in de praktijk betekent dit dat 190 duizend mensen per jaar slachtoffer worden van stalking. En dan hebben we het alleen nog maar over stalking door je ex – overigens wel de grootste en tevens meest gewelddadige groep daders.
De manieren waarop iemand je kan stalken zijn eindeloos. Het vindt al lang niet meer altijd plaats in de fysieke ruimte, waarbij de stalker je opwacht op straat of opvallend veel rondjes rijdt rondom je huis. Het stalken kan zich ook uiten in een constante stroom aan dreigende berichtjes, opdringerige en ongewenste telefoontjes of pogingen om je sociale media-accounts te hacken. Ook worden er soms online leugens verspreidt over jou en je familie en komt het voor dat iemand dagelijks tientallen pakketjes bestelt op jouw naam.
Jonge vrouwen vaakst slachtoffer
Vooral jonge vrouwen worden het vaakst langdurig lastiggevallen als hun relatie uitloopt op een breuk. De stalkende ex – in de regel vaak man – kan de relatiebreuk bijvoorbeeld niet verkroppen en probeert koste wat het kost je aandacht te krijgen. Op het moment dat iemand je bewust de hele tijd lastigvalt, in welke vorm dan ook, en jij je hierdoor niet meer veilig voelt, is er volgens Slachtofferhulp Nederland sprake van stalking. De hulporganisatie adviseert slachtoffers om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en vervolgens aangifte te doen bij de politie.
De afgelopen jaren is vaak geroepen dat de aanpak van stalking beter moet. Slachtoffers zouden beter geholpen en beschermd moeten worden, en daders sneller en steviger aangepakt. Wij zijn benieuwd of slachtoffers dit ook zo ervaren.
Ben jij ooit gestalkt (door een ex-partner) en heb je hier melding van gemaakt bij hulpinstanties en/of aangifte gedaan bij de politie? En wil je ons vertellen hoe hiermee werd omgegaan? Neem dan (anoniem) contact met ons op via het tipformulier.