De provincie Overijssel komt met een nieuwe schaderegeling voor de bewoners langs kanaal Almelo-de Haandrik. Honderden bewoners kampen daar al jarenlang met ernstige schade aan hun huizen, nadat de provincie werkzaamheden uitvoerde aan het kanaal, maar kregen dat amper vergoed. Nu komt er een nieuwe, ruimere schaderegeling, een onafhankelijke bemiddelaar en de mogelijkheid om het huis te verkopen aan de provincie.

 

De extra maatregelen gaan tussen de 13 en 16 miljoen euro kosten. “Ik hoop dat dit een nieuw hoofdstuk gaat zijn, dat we een bladzijde om kunnen slaan, zodat we het beter kunnen doen”, zegt gedeputeerde Martijn Dadema in Tubantia. Tot nu toe gaf de provincie 21 miljoen euro uit, maar het merendeel van dat bedrag ging naar onderzoeken en niet naar schadevergoedingen voor bewoners. Pointer volgt al jarenlang de strijd die bewoners voeren om de schade aan hun huis vergoed te krijgen.

Pointer pop-up: Nog steeds geen oplossing voor Kanaaldrama

Nog steeds geen oplossing voor Kanaaldrama

Die schadevergoeding was voor veel bewoners te weinig. Tegen meer dan de helft van de vergoedingen is verzet van bewoners. Vooral het feit dat de provincie Overijssel ook de bezwaarprocedure leidde zorgt voor veel woede bij bewoners. In de uitzending van Pointer noemde bestuurskundige Herman Bröring het gebrek aan onafhankelijkheid niet verstandig. De provincie Overijssel wil nu ook een onafhankelijke bemiddelaar aanstellen. Ook de 50 mensen die hun schade te laat gemeld hebben krijgen nu een nieuwe kans om schade te melden.

Makkelijker en milder

Met het nieuwe voorstel lijken veel bewoners na een jarenlange strijd eindelijk hun huis te kunnen repareren. “Dit hadden we een jaar geleden niet durven dromen”, zegt Harry Broekhuizen van bewonersvereniging Kant noch Wal. De provincie reageert met de nieuwe regeling op het rapport van Mona Keijzer. Zij oordeelde eind augustus hard over de opstelling van de provincie in het Kanaaldrama. Zij concludeerde dat de schade-afhandeling menselijker, makkelijker en milder moet. De nieuwe schaderegeling moet nog wel goedgekeurd worden door de Provinciale Staten.

Veel mensen waren het niet eens met de schadevergoedingen die de provincie tot nu toe gaf. Als bewoners zelf contra-experts inhuurden kwamen die tot veel hogere bedragen dan Overijssel wilde uitkeren. Die werden vervolgens bijna altijd terzijde geschoven door de provincie. Nu wil gedeputeerde Dadema deze bevindingen wel meenemen, ook schrijft hij niet meer moeilijk te willen doen over kleine wensen en schade echt ruimhartig te behandelen. Nieuw is dat sommige bewoners het huis kunnen verkopen aan de provincie.

Slachtoffers van het kanaaldrama in Twente

Uitzending kanaaldrama: wat als je huis verzakt en de overheid schuld ontkent?

Makers