Van 2014 tot 2017 maakte Reporter Radio uitzendingen over de schuldenproblematiek. Over toeslagen die onterecht werden teruggevorderd, het incassobeleid van de overheid, deurwaarderspraktijken en de grote zorgen van verschillende mensen met problematische schulden. Toen staatssecretaris Klijnsma in 2015 in de uitzending aankondigde dat de beslagvrije voet aangepast zou worden (dwz dat er een minimum vast staat waar schuldeisers niet meer aan mogen komen) was dat een belangrijk moment.

Nu, 5 jaar later, wordt die aanpassing van de beslagvrije voet pas werkelijkheid. 1 januari van dit jaar is het eindelijk zover. In die tussentijd is het aantal mensen met problematische schulden niet gedaald. En erger nog, door Covid-19 verwachten overheid en hulpverleners dat er heel veel meer mensen met schulden bij zullen komen.

Arre Zuurmond, Ombudsman Metropool Amsterdam en Robin Fransman, econoom en chef Financiën van de Argumentenfabriek vinden dat het huidige systeem de verwachte stijging van het aantal huishoudens met problematische schulden niet het hoofd kan bieden. Schulden moeten eerder kwijtgescholden worden.

Schuldhulp helpt mensen nog steeds niet

Lees ook het achtergrondartikel

Lege supermarktkar

‘Scheld problematische schulden veel eerder kwijt’

Voor mensen met problematische schulden is er vaak maar één echte oplossing: kwijtschelding. En dat moet veel sneller gaan gebeuren dan nu het geval is, zeggen experts.

Makers