Het aantal slachtoffers dat zélf een melding doet bij advies- en meldcentrum Veilig Thuis is laag. Uit angst of schaamte is het voor veel mensen een drempel om de telefoon te pakken. Daarom is in Rotterdam dit jaar Filomena in het leven geroepen. Daar kunnen slachtoffers van huiselijk geweld direct terecht.

 

Het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, Filomena, bevindt zich in hartje Rotterdam. Als je halte metrostation Leuvenhaven uitloopt stap je er zo naar binnen. Je meldt je bij de balie en dan neemt een gastvrouw je mee naar de ontvangstruimte. In die ruimte een bank, een babybox met knuffels en een klein tafeltje met blauwe stoeltjes voor kinderen.

Veilig thuis

Burgers doen nauwelijks melding bij Veilig Thuis

Iedereen die zich zorgen maakt over huiselijk geweld kan daarvan melding doen bij Veilig Thuis. Uit de cijfers blijkt dat burgers daar nauwelijks gebruik van maken.

Huiselijk geweld

“We hebben het huiselijk ingericht”, zegt Tanya Hoogwerf. Het voormalig raadslid van Leefbaar Rotterdam is sinds deze zomer aan de slag bij Filomena. In de gemeenteraad hield ze zich vooral bezig met dossiers als seksueel en huiselijk geweld en vrouwenrechten. “In deze ontvangstruimte kunnen mensen even tot rust komen. Vaak hebben ze al veel meegemaakt.”

Filomena is een laagdrempelige voorziening voor slachtoffers van huiselijk geweld. Naast de ontvangstruimte zijn er verschillende kamers waar specialisten met ouders én kinderen in gesprek gaan. Er is een vertrouwensarts, een gedragswetenschapper, een forensisch arts en een politieagent aanwezig. Alles onder één dak.

Veilig thuis

Huiselijk geweld, waar moet ik heen?

Veilig Thuis

“De aanpak was veel te versnipperd”, zegt Debbie Maas, bestuurder bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en één van de initiatiefnemers van Filomena. “Huiselijk geweld kent vele aspecten. Soms speelt een verslaving een rol of zijn er psychische problemen. Of is er stress door armoede. Als je hier binnenloopt zitten de experts op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling voor je klaar. “

Hoogwerf laat de kamer zien die het meeste indruk op haar maakt. In de kinderruimte staat een poppenhuis, liggen knuffels en staat een garage met autootjes. “Hier vangen we kinderen op die getuige van geweld zijn geweest. We hadden hier onlangs een driejarig kindje. Die zat in de auto, terwijl papa alle ramen had ingeslagen.”

Slachtoffers

Slachtoffers die een melding willen doen van huiselijk geweld kunnen Veilig Thuis bellen. Maar in de praktijk is dat een drempel. Angst voor de gevolgen en schaamte spelen daarbij een rol. Volgens Debbie Maas is daarom een voorziening als Filomena hard nodig. “Er lopen mensen hier bij Filomena binnen die bij niemand bekend zijn. Mensen die heel ernstig geweld meemaken.”

Inmiddels hebben 38 slachtoffers dit jaar hun weg naar Filomena weten te vinden. Het project in Rotterdam is uniek. Hoogwerf hoopt dat uiteindelijk ook andere regio’s in Nederland aansluiten. “Een slachtoffer die hier bij Filomena binnenkomt hoeft maar één keer zijn of haar verhaal doen. Iemand hoeft niet naar verschillende locaties met het gevaar dat je ze uiteindelijk kwijtraakt.”

Makers