Pal onder de rook van Amsterdam ligt recreatie- en natuurgebied het Twiske. Thuisbasis van bedreigde diersoorten als de roerdomp, bruine kiekendief en Noordse woelmuis, maar ook een plek waar jaarlijks zo’n 1,6 miljoen bezoekers overdag recreëren. Nu ligt er een plan voor verblijfsrecreatie: een camping met 25 plekken in Twiske Haven. Sommige locals willen daar een stokje voor steken.

“Het werd aangekondigd als een kleinschalige camping rondom het meer”, vertelt José Berkhof van de stichting Hart voor het Twiske ons. “Maar in feite zijn het 25 huisjes, van 4 bij 12 meter die het hele jaar door open zijn. Als die huisjes er eenmaal staan, krijg je ze nooit meer weg. Daarom hebben wij 6000 handtekeningen in Oostzaan opgehaald, dat vind ik veel op een bevolking van 10.000 inwoners. Die hebben we aangeboden aan de burgemeester.”

Katja Kapteijns is eigenaar van Twiske Haven, de plek waar de camping straks ontwikkeld wordt. Zij ziet de petitie heel anders: “Die 6000 handtekeningen komen van mensen uit heel Nederland, niet alleen uit Oostzaan.” Ook wijst ze erop dat de petitie tegen grootschalige campings/vakantieparken is gericht, en daarin herkent ze haar voorstel voor een kleinschalige camping niet.

Oproep

Ken jij een plek waar je in Natura 2000-gebied kan overnachten of waar plannen zijn om verblijfsrecreatie, zoals vakantiehuizen, te bouwen? Zijn recreatie en natuur in balans of gaat daar wat mis? Laat het ons weten!

In 2013 is het recreatiegebied Twiske een Natura 2000-gebied geworden. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het Twiske ligt op de grondgebieden van de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het is een typisch Noord-Hollands veenplassengebied en er zijn veel moeras-, riet- en watervogels te vinden. Al 50 jaar mogen bezoekers er alleen overdag komen, en niet overnachten. Maar dat gaat in de toekomst dus misschien veranderen.

Demonstratie tegen festivals en overnachtingen in Twiske

Recreatiedruk

Volgens José Berkhof is er een enorme recreatiedruk: “Er komen nu 1,6 miljoen bezoekers, en men verwacht een stijging van 35 procent. Er zijn drie restaurants, een speelbos, klimbos, er is kanoverhuur, een duikcentrum en een zeilschool. Daarnaast nog mountainbikeroutes, wandelpaden en paardrijroutes.” Recreatie is toegestaan in Natura 2000-gebieden, als ze geen negatieve gevolgen hebben voor de aanwezige planten en dieren. Maar volgens José staat verblijfsrecreatie, overnachtingen dus, haaks op de opdracht om de natuur in een Natura 2000-gebied te beschermen. De komende weken haalt Hart voor het Twiske ook handtekeningen op in Landsmeer, die op 10 februari worden aangeboden aan de burgemeester van die gemeente. “We maken veel tamtam, want dit gaan we niet laten gebeuren.”

Protest tegen overnachtingen in het Twiske

Kleine verplaatsbare ecolodges

Katja Kapteijns van Twiske Haven is een aantal jaar geleden benaderd door de gemeente om in Twiske Haven verblijfsrecreatie te ontwikkelen. Ze vertelt dat ze nu al 3 jaar wacht op de uitkomst van een natuurtoets, die checkt of een camping met 25 plaatsen een negatieve invloed zal hebben op de natuur. Pas als de uitkomst van de natuurtoets positief is, gaat ze bedenken hoe ze de camping gaat invullen. “Er zullen bijvoorbeeld plekken voor tenten en campers zijn, maar ook ingerichte tenten en kleine verplaatsbare ecolodges met eigen sanitair omdat die nu populair zijn,” aldus Katja. Het aantal tenten zal met de tijd afnemen: “We kunnen toch niet in een keer van alles neerzetten dus we gaan organisch groeien.” Het maximum aantal plekken blijft 25 en volgens Katja wordt er niet gebouwd: “Op een camping mag je nooit zomaar vaste eenheden neerzetten.”

Van overlast zal geen sprake zijn volgens Kapteijns, ze wonen er zelf ook dus kunnen ze het terrein goed in de gaten houden. “We mikken op het type overnachter dat ook graag in Noorwegen met een camper rondtrekt.” Kapteijns is overigens niet de enige die in het Twiske woont, er zijn ook woningen bij de molen en de boerderij. Kapteijns: “Nog 25 plekjes met gemiddeld twee mensen per nacht erbij gaat hier geen wereld van verschil maken.”

Oproep

Ken jij een bouwproject in een Natura 2000-gebied? Laat het ons weten, want we willen de bouwactiviteiten in de Nederlandse natuur in kaart brengen. Ook zijn we op zoek naar goede voorbeelden van slapen middenin de beschermde Nederlandse natuur. We horen graag van critici, maar ook van bijvoorbeeld huisjeseigenaren die trots zijn op hun accommodatie.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.