De helft van alle volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht. Zo’n 15% heeft zelfs obesitas. Geen wonder dat afslankpillen populair zijn. Maar, werken ze wel? En zijn ze goed voor je? Heb jij hier ervaring mee, deel dan jouw verhaal met ons! 

We zijn op bezoek bij hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp. In zijn werkkamer geeft hij een college over eten en afslanken. ‘We zijn eigenlijk allemaal vreetmachines, ook ik,’ is de eerste uitspraak die blijft hangen.

Minder eten is best moeilijk

Omdat we allemaal graag en vaak te veel eten, is het logisch dat veel mensen bezig zijn met hun gewicht. Om structureel iets aan je gewicht te veranderen, wordt meestal geadviseerd om je leefwijze drastisch aan te passen. En dan niet voor een maand of twee, maar voor altijd. Meer bewegen, vaker naar buiten, minder en gezonder eten. Het is nogal een opgave.

Een aanlokkelijk alternatief voor die moeilijke verandering van leefstijl is een afslankmiddel. ‘Je hebt ze in drie soorten,’ vertelt Witkamp. ‘Vetafdrijvers, vetverbranders en middelen die een soort spons in je maag creëren.’ Het doel is vaak hetzelfde: sneller vet verbranden en de eetlust verminderen. Ook gebruiken mensen supplementen met veel eiwitten, want daar krijg je een verzadigd gevoel van.

Uitgelicht

Saucijzenbroodjes en kroketten / KRO-NCRV

Hersenwetenschapper: ‘Ons brein is aangetrokken tot ongezond voedsel’

Depressie door een afslankpil

Maar werken die pillen en poedertjes ook? Van veel middelen is niet terug te vinden wat het wetenschappelijk bewijs is. Volgens Witkamp kunnen sommige middelen er voor zorgen dat je ongeveer tien procent van je gewicht verliest in een jaar.

Maar, al die middelen hebben ook flinke bijwerkingen. ‘Een deel van de afslankmiddelen die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen en weer van de markt zijn gehaald, hadden ernstige bijeffecten. Dat komt doordat die middelen werken in je hersenen. Je eetlust wordt wel verminderd, maar je psychologische gezondheid wordt ook beïnvloed. En dus hebben de fabrikanten die middelen weer van de markt gehaald.’

Hoe laat je die Mars nou liggen?

Een andere moeilijkheid met onderzoek naar afslankpillen, is de situatie waarin het onderzoek wordt gedaan. Als mensen worden opgesloten en een streng dieet volgen, naast het slikken van pillen, is het volgens Witkamp makkelijker om aan te tonen dat iets werkt. Maar zodra die mensen weer in de ‘echte wereld’ komen en zelf kunnen bepalen wat ze eten, wordt het lastiger. De aantrekkingskracht van tussendoortjes doet dan vaak het effect van de afslankpillen teniet.

Ondanks de bijwerkingen van afslankpillen en het feit dat niet alles evenveel effect heeft, zijn ze erg populair. We willen daarom graag een uitzending maken over deze middelen. Wat zijn de redenen voor jou om ze te gebruiken? En welk effect hebben die middelen op jou? Heb je hier ervaring mee: vul dan ons tipformulier in. We willen heel graag aan de hand van jouw bevindingen ons onderzoek vormgeven.

Makers