Hoe gaan onze huisartsen om met de coronacrisis? De afgelopen jaren hebben we voor onze onderzoeken gesproken met verschillende huisartsen. Een van hen is Ton Dapper uit Tienhoven, een klein dorpje in de gemeente Stichtse Vecht, onder de rook van Utrecht. We waren drie jaar geleden bij hem op bezoek voor onze uitzending over obesitas. Hoe gaat het nu met hem, zijn team en zijn patiënten?
We vragen hem om een dagboek bij te houden. Ervaringen en bespiegelingen van een huisarts tijdens de coronacrisis.
donderdag 26 maart
We hebben in de gemeente Stichtse Vecht een pool van ongeveer 35 huisartsen met net iets meer assistenten. Zowat iedereen is nog aan het werk, geen ziekmeldingen dus. We houden tot nu toe goed stand!
De vraag is wanneer de klap gaat komen. Het grootste probleem voor nu zijn en blijven toch onze persoonlijke beschermingsmiddelen. We hebben brillen zat door een faillissement van een lokale vuurwerk-boer (‘schenking’). De een zijn dood is de ander zijn brood. Maskers gaan redelijk (onder andere door schenking schildersbedrijf), maar schorten en alcohol voor de handen blijven een probleem.
Er komen ondertussen ook allerlei initiatieven. UMC Utrecht komt met een ‘corona-check- app’. Mijn collega Marieke helpt met het opzetten van een 'corona unit' voor terminale patiënten bij het hospice in de Bilt. Het zijn allemaal initiatieven van zorgprofessionals. Er komt geen manager aan te pas. Een collega in het ziekenhuis meldt ‘stout’ dat het “nog nooit zo goed gedraaid heeft daar, zonder al die managers”.
woensdag 25 maart
Ik begin een lichte onrust te bemerken onder sommige van mijn collega's. Zij hebben al ernstig zieke patiënten moeten insturen. Ik nog niet. Ze beschrijven dramatische ziektebeelden die niet standaard verlopen zijn (volgens ‘het boekje’ heet dat dan). Patiënten hadden bijvoorbeeld helemaal geen koorts en voelden zich niet benauwd . Derden grepen in. Wat is nou eigenlijk onze houvast in deze? Het is duidelijk dat wij huisartsen moeten varen op onze klinische blik, ons pluis/niet pluis-gevoel en vooral ons gezonde verstand moeten blijven gebruiken. Onze beroepsgroep, het Nederlands Huisartsen Genootschap, steunt ons goed in deze tijden. Chapeau voor de collega's daar!
dinsdag 24 maart
Gisteravond heeft het kabinet bekendgemaakt het coronabeleid te gaan aanscherpen. Terecht dit! Ik ben niet van Ruttes ‘cluppie’, maar ik sta achter hem. Alle neuzen dezelfde kant op.
Rutte heeft twee problemen, meen ik:
1. Hij moet volledig afgaan op experts/deskundigen (‘lawaai-papegaaien’). Hij is volledig afhankelijk.
2. Er is ook (‘onder water’) een liberale identiteitscrisis gaande: Vrijheid, het denken in groei en winsten, een ‘teruggetrokken’ overheid. Het klopt allemaal niet meer, het werkt niet meer. En hebben we eigenlijk ondertussen niet allemaal onze eigen identiteitscrisis?
Nu is er een virus-uitbraak. Straks komt er een politieke uitbraak. Ik durf het te voorspellen.
Lees het eerste deel: Dagboek van een huisarts: hier