“De claim dat homeopathische behandelaars autisme kunnen genezen vind ik onacceptabel.” Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS reageert op kamervragen van Lilianne Ploumen (PvdA) over schadelijke behandelingen van autisme. Ploumen stelt deze vragen naar aanleiding van de strijd die de 17-jarige Elijah voert tegen de zogenoemde cease-therapie, een homeopathische therapie die claimt autisme te kunnen genezen. Elijah zelf heeft klassiek autisme en staat centraal in onze uitzending van 21 september aanstaande.

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat autisme volledig genezen zou kunnen worden, schrijft Blokhuis verder. Hij denkt dat door een dergelijke claim ouders misleid kunnen worden en kinderen blootgesteld aan onnodige en onbewezen alternatieve geneesmiddelen en therapie. Onwenselijk, benadrukt hij. Blokhuis heeft geen beeld van het totale aantal behandelaars in Nederland dat cease-therapie aanbiedt. Ook weet hij niet hoe vaak er gebruik van wordt gemaakt. Het is niet op grote schaal, schrijft hij.

Gaat Blokhuis wat doen tegen de aanbieders van deze therapieën, zoals Elijah wil? De staatssecretaris is van plan om met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen te kijken of het mogelijk is de aanpak van mogelijk schadelijke homeopathische behandelingen te verbeteren, schrijft hij. Elijah is niet helemaal tevreden met dit antwoord van Blokhuis en maakt een afspraak met hem. Samen met onze presentator Teun van de Keuken gaat hij naar Den Haag om zijn verhaal nog een keer te vertellen en zijn onderzoek aan te bieden. Gaat de staatssecretaris nu om en helpt hij Elijah verder in zijn strijd voor een verbod op deze homeopathische behandeling? Dat is te zien in de uitzending van De Monitor op 21 september.