Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zoekt naar afnemers voor duizenden big bags met versnipperd plastic afval dat zich ophoopt bij recyclers, zegt ze in een interview met De Monitor. Door de lage olieprijs en de corona-uitbraak is de vraag naar gerecycled plastic zo erg gedaald dat de recyclers hun snippers niet meer kwijt kunnen.
NRK Recycling, de branchevereniging van plasticrecyclers, stuurde de staatssecretaris in april een brandbrief over de noodsituatie. Voorzitter Ben Kras: “De recyclers krijgen heel veel afvalplastic aangeboden, denk aan tuinmeubelen en bloempotten. Maar omdat de vraag naar het eindproduct – het kunststofrecyclaat dat als grondstof dient voor uiteenlopende toepassingen – verder afneemt, is de afzet een grote uitdaging voor de branche.”
Lage olieprijzen een probleem
Door de corona-uitbraak daalde de vraag naar kunststof in de sierteelt, de autobranche, consumentensector en de bouw, zeggen de recyclers. Maar ook vóór de coronacrisis was de situatie al penibel vanwege de lage olieprijzen. Plastic wordt gemaakt van olie dus als de olieprijs laag is, ligt de prijs van nieuw plastic ook laag. Volgens de kunststofindustrie wordt nog geen 10 procent van de plastic producten in Nederland van gerecycled plastic gemaakt.
Grote fabrikanten laten weten dat er nadelen zijn aan het verwerken van gerecycled plastic, zoals geur, kleur en kwaliteit. En het is nu duurder. Kras: “Bedrijven kiezen helaas nog vaak voor het goedkopere nieuwe plastic. Als er geen economisch voordeel is om te recyclen, dan doet de markt zijn werk.” De recyclers willen daarom dat de staatssecretaris een minimumeis instelt voor het gebruik van recyclaat in de producten waarin dat kan, zoals stofzuigers, kratten of shampooflessen.
Staatssecretaris: “Je kunt het prima gebruiken”
Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat fabrikanten moeten ophouden met het bedenken van excuses. “Dit is gewoon schoon plastic dat je vrijwel overal in kunt gebruiken. Dat moeten we ook doen.” Ze is groot voorstander van een minimumeis, maar alleen in Nederland is dat geen optie. “Dat moeten we op Europees niveau regelen. En dat duurt even.”
Ondertussen gaat de staatssecretaris op korte termijn een oplossing zoeken voor de duizenden big bags die nu in magazijnen en op parkeerplaatsen liggen: “Recyclen is de richting van de toekomst, dus we moeten zorgen dat we partijen bij elkaar brengen en de recyclers door deze periode heen krijgen.”