Plannen voor het nieuwe Feyenoord-stadion, een project van 440 miljoen euro, liggen er al meer dan 10 jaar. Over een miljoeneninvestering van de gemeente Rotterdam in het stadionproject ontstaat steeds meer twijfel.

De gemoederen rond stadionplan Feyenoord City lopen steeds hoger op. Burgemeester Ahmed Aboutaleb lastte begin juni een raadsvergadering met de stadiondirectie af door dreigementen van tegenstanders. Donderdag werd een Rotterdammer aangehouden voor het bedreigen van gemeenteraadsleden.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 6 of 8 juli een oordeel velt over een gemeentelijke investering van 40 miljoen euro in het stadionproject. In 2017, 3 dagen voordat Feyenoord landskampioen werd, stemde de gemeenteraad al in met een gemeentelijke investering in het stadion. Maar de Rotterdamse gemeenteraad stelde daar wel voorwaarden aan.

Luister naar onze uitzending van 20 juni:

ReportersNL: steeds meer twijfels over Feyenoord City

Aan bijna alle 98 voorwaarden die de gemeente gesteld heeft aan het plan, is voldaan. Zo zijn er plannen voor openbaar vervoer en banen voor inwoners uit de buurt in het plan opgenomen. Maar aan de voorwaarden over de financiële risico’s voldoet het plan nog niet. Accountant Deloitte, ingehuurd door de gemeente om de voorwaarden te toetsen, kan daarover geen oordeel vellen omdat er nog te veel onduidelijk is.

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Met zondag 20 juni Bram Logger van Vers Beton over Feyenoord City. Meer over ReportersNL

Rekenkamer is kritisch

De Rotterdamse Rekenkamer is daarom ook sceptisch over de deelname van de gemeente aan Feyenoord City. Zij adviseert de gemeenteraad niet in te stemmen met de investering totdat aan alle voorwaarden voldaan is. Ook vindt de Rekenkamer dat het publiek belang van de gemeente als aandeelhouder in het voetbalstadion onvoldoende onderbouwd is.

ReportersNL: de nieuwe voetbaltempel van Feyenoord

ReportersNL: de nieuwe voetbaltempel van Feyenoord

De Rekenkamer vreest dat als de gemeente nu ‘ja’ zegt tegen de investering in het stadionplan, ze niet meer terug kan als de kosten later tegen blijken te vallen, een scenario dat niet ondenkbaar is gezien de financiële onzekerheden.­ Volgens de inmiddels afgezwaaide Rekenkamervoorzitter Paul Hofstra waren de voorwaarden uit 2017 duidelijk. “Dan moet je ook een streep trekken als aan die voorwaarden niet is voldaan”, aldus Hofstra tegen Vers Beton.

‘Omgekeerde wereld’

Ook lopen er nog verschillende rechtszaken tegen de ontwikkeling van Feyenoord City. Zo hebben zowel een groep supporters als bedrijven die moeten wijken (zoals Pathé en KFC) voor het nieuwe stadion bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan. Ze storen zich eraan dat er al een bestemmingsplan ligt terwijl de financiering nog niet rond is.

ReportersNL zomerserie: gemeentelijke geschillen Rotterdam

ReportersNL: Gigantische risico's bij nieuwe voetbaltempel Feyenoord

“Het is de omgekeerde wereld”, zegt advocaat Bart-Jan Walraven, die enkele bezwaarmakers bijstaat, tegen Vers Beton. De bezwaarmakers vinden dat de gemeente te hard van stapel loopt. “Normaal gesproken moet bij het maken van een bestemmingsplan de financiële haalbaarheid zijn aangetoond. Maar nu is de financiering nog onzeker”, aldus Walraven.

Twijfel bij politiek

Financiële tegenvallers kunnen ervoor zorgen dat de investering van 40 miljoen euro in de aandelen van het nieuwe stadion niet terugverdiend worden. Toch kan de gemeente Rotterdam ook voordeel hebben van het pakket, dat de gemeente in theorie een rendement van 4,7 procent moet opleveren.

De Rotterdamse gemeenteraad is verdeeld over het plan. De grootste partij, Leefbaar Rotterdam, heeft aangekondigd sowieso tegen te stemmen. Zij zitten in de oppositie. Het college is voor de investering. Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 zijn voor, maar coalitiepartijen PvdA en GroenLinks twijfelen. Voor hen is uitstel van (een deel van) het besluit een optie. PvdA-raadslid Dennis Tak schetst het dilemma: “Enerzijds is er de droom, anderzijds moeten we voorkomen dat de Rotterdammers de rekening betalen als het misgaat.”

Op zondag 20 juni was Bram Logger van Vers Beton te gast in de studio over het stadionproject Feyenoord City.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers