Nog nooit eerder werd in een Troonrede gesproken over stikstof, mediaan en cyberveiligheid. Koning Willem-Alexander sprak deze en 96 overige woorden voor het eerst uit op Prinsjesdag. Deze nieuwe Troonrede-woorden vatten het afgelopen politieke jaar samen, en hinten op voorgenomen beleid voor het aankomende jaar. Dat blijkt uit een analyse van Pointer.

De Troonrede van dit jaar was 2.275 woorden lang. Via de website Troonredes.nl hebben we de voorgaande 195 teksten verzameld. Als we deze Troonrede naast die oude teksten leggen, vinden we 99 woorden die nog nooit eerder zijn uitgesproken in deze toespraak. Samen met Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, nemen we de opmerkelijkste woorden door.

Naast deze analyse hebben we ook onderzocht hoe de Troonrede steeds begrijpelijker is geworden. En in dit artikel lees je hoe wij dat hebben onderzocht.

knd-app

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.