Online kun je beelden vinden van slecht beveiligde beveiligingscamera's. We denken onze persoonlijke eigendommen veilig te houden, maar per ongeluk delen we onze meest intieme en gevoelige momenten met de rest van de wereld. En zeker als je de locatie van zulke camera's eenvoudig kunt achterhalen, heb je te maken met een groot privacy- en inbraakrisico.

Pointer heeft honderden onveilige camera's in Nederland gevonden, en van ruim vijftig de exacte locatie gevonden. We hebben meegekeken in de behandelkamer van een orthodontist in het noorden, een fysiotherapeut in midden-Nederland, en een luxe villa in Het Gooi. Lees hier ons nieuwsbericht over deze uitzending.

Volg onze zoektocht naar deze locaties en gevolgen voor betrokkenen.

Pointer
16 min 17 s

Pointer heeft de exacte locaties van ruim vijftig Nederlandse beveiligingscamera's achterhaald. Deze camera's zijn niet of slecht beveiligd. Ze zijn zonder te hacken vindbaar en in te zien: iedereen met een browser en wat zoekvaardigheden kan ze gebruiken en ongehinderd meekijken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt grotendeels bij de producenten van deze camera's. Onvolledige gebruiksaanwijzingen, standaardwachtwoorden en verouderde software zorgen ervoor dat consumenten deze camera's ophangen en zich veilig wanen. In werkelijkheid kan iedereen meekijken met gevoelige en intieme beelden. Sommige camera's staan zo open dat zelfs het controlepaneel te bedienen is. We hebben onder meer in een Amsterdamse parkeergarage, een winkel op station Arnhem, en een orthodontist in Drachten camerabeelden gezien en de camera bestuurd.

Makers

Onderzoeksjournalist / verslaggever