25 september 2019

Terugkijken: De directeuren van deze zorgbedrijven worden rijk van zorggeld. Zorgcowboys deel 2

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Zorgcowboys

Minstens 85 grote zorgbedrijven hebben de afgelopen twee jaar structureel hoge winst gehaald. In de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg is ongeveer drie procent winst gangbaar, maar deze zorginstellingen halen tot wel vijftig procent winst. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Pointer onderzocht samen met Reporter Radio en Follow The Money de financiële constructies die zorgdirecteuren opzetten om tot deze uitzonderlijke winsten te komen. Je kunt hier het nieuwsbericht, onze onderzoeksmethode, de lijst van 85 zorgbedrijven en het artikel van Follow The Money lezen.

Pointer
35 min 26 s

In juni 2019 onthulde dataplatform Pointer in samenwerking met onderzoekssite Follow the Money en Reporter Radio dat er zorginstellingen zijn die extreme winsten halen. Na een analyse van de jaarcijfers over 2017 bleek dat bij 97 grote zorgbedrijven gezamenlijk voor ruim vijftig miljoen euro aan winst werd gemaakt. Dat komt neer op ruim twintig procent van de omzet, terwijl hooguit drie procent gangbaar is binnen de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Mogelijk zijn deze winsten onrechtmatig tot stand gekomen. De jaarrekeningen van deze instellingen worden zelden gecontroleerd, waardoor aandeelhouders voor miljoenen euro's aan zorggeld aan zichzelf kunnen uitkeren. Deze 'zorgcowboys' zouden enorme winsten misschien zelfs opstrijken ten koste van het leveren van zorg aan mensen die dat nodig hebben. In de tweede uitzending over megawinsten in de zorg neemt het datateam van Pointer de jaarrekeningen van dit soort ondernemingen wederom onder de loep. Welke bedrijven hebben jaar op jaar extreme winsten? Hoe is het mogelijk om dat steeds onopgemerkt voor elkaar te krijgen? De verdachte bedrijven uit de vorige uitzending blijken nog maar het topje van de ijsberg.

Illustratie door Wendy van der Waal. Naast onderstaande redacteuren hebben Leontien Aarnoudse, Jolien de Vries en Eelke van Ark research gedaan.

Auteurs

D.M.

Dirk Mostert

Onderzoeksjournalist / verslaggever
J.V.

Jerry Vermanen

Datajournalist