Deense oplichters hebben jarenlang de identiteiten van honderden personen van Facebook gestolen. De profielen werden misbruikt om bezoekers van Geldninja.nl te verleiden om online te gaan gokken en te investeren in bitcoins.

De oplichters stalen jarenlang privéfoto’s van Facebook en gebruikten die - samen met de naam van het slachtoffer - om nep-aanbevelingen te maken voor hun websites. De gedupeerden komen onder meer uit Denemarken, Turkije, Finland, Spanje, Italië en Nederland. ‘Het is mijn foto en mijn naam, maar ik wist hier niks van. Ik vind dat helemaal niks. Maar ik vraag me af hoe ik die jongens nu kan aanpakken’, reageert gedupeerde Hans.

Door websites te analyseren, bedrijven door te lichten en medewerkers na te trekken via sociale media, wist Pointer uiteindelijk de bedriegers op te sporen in de Filipijnen.

Kijk mee hoe we de zwendel ontdekken en de daders ontmaskeren.

Pointer
15 min 16 s

Achter een simpel mailtje in de inbox van Pointer blijkt een netwerk aan oplichtingssites, postbusbedrijven en meer dan honderd gedupeerden over de hele wereld schuil te gaan. Via een wirwar aan nepaccounts wordt het spoor gevolgd dat leidt naar twee Deense bedriegers, die identiteiten van mensen misbruiken.

Makers