Het thuiszorgbedrijf Naborgh is dinsdag failliet verklaard door de Rotterdamse rechtbank. Ex-medewerkers van het bedrijf hebben het faillissement aangevraagd, omdat zij nog geld tegoed hebben van Naborgh.

Het zorgbedrijf raakt in 2019 in opspraak na gezamenlijke publicaties van Pointer, Reporter Radio (KRO-NCRV) en Follow the Money. Uit dat onderzoek blijkt dat het thuiszorgbedrijf op grote schaal fraudeert met zorgdeclaraties. Directeur Shanna Naborgh wordt binnen 2 jaar na oprichting van haar bedrijf miljonair. Ze keert zichzelf hoge winstpremies uit en laat uren zorg declareren die niet worden geleverd.

Bekijk hieronder onze uitzending uit 2019 over zorginstellingen die buitensporig veel winst maken, waaronder thuiszorgbedrijf Naborgh.

Zorgcowboys deel 1
31 min 11 s

Pointer onthult in samenwerking met Reporter Radio en Follow the Money dat er meerdere zorginstellingen in Nederland zijn die extreme winsten behalen. De boekhoudingen zien er verdacht uit. Hoe kan het dat deze bedrijfjes zoveel geld verdienen? Veel van die bedrijven zitten in de thuiszorg. Is de zorg die deze bedrijven moeten leveren wel voldoende of wordt er over de rug van mensen die thuiszorg nodig hebben geld verdiend?

Na deze onthulling sommeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oktober 2019 het bedrijf te stoppen met zorg leveren. Tijdens een toezichtbezoek constateert de inspectie dat Thuiszorg Naborgh B.V. onaanvaardbare risico’s neemt met de gezondheid van de cliënten.

Eerder dit jaar wordt door de rechter bepaald dat zorgverzekeraar DSW nog 140.000 euro aan onterecht gedeclareerd zorggeld tegoed heeft. Er werd beslag gelegd op de woning van Shanna Naborgh, hoewel ze dat pand vlak daarvoor aan een familielid heeft verkocht. De oud-directrice is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Makers