Het Rotterdamse Thuiszorg Naborgh moet een schadevergoeding van zo'n 140 duizend euro betalen aan zorgverzekeraar DSW. Het gaat om zorggeld dat Naborgh in 2018 en 2019 ten onrechte heeft gedeclareerd bij de verzekeraar, bijvoorbeeld door facturen te sturen voor zorg die nooit is verleend of door het inzetten van ongekwalificeerd personeel.

Met de uitspraak handhaaft de rechter het tussenvonnis van 22 juli 2020, waarin voormalig directeur Shanna Naborgh hoofdelijk aansprakelijk werd gesteld voor de teveel gedeclareerde zorg. DSW diende een claim in van 175.000 euro maar dit bedrag heeft de Rotterdamse Rechtbank naar beneden bijgesteld.

recap1.jpg

Slechte zorg leveren, maar toch enorme winst maken: hoe gaan zorgcowboys te werk?

Peperdure BMW i8

Thuiszorg Naborgh raakt vorig jaar zomer in opspraak na gezamenlijke publicaties van Pointer, Reporter Radio (KRO-NCRV) en Follow The Money. Uit onderzoek van de redacties blijkt dat het thuiszorgbedrijf op grote schaal fraudeert met zorgdeclaraties. Directeur Shanna Naborgh mag zich binnen twee jaar na oprichting van haar bedrijf miljonair noemen. De dan 26-jarige Rotterdamse rijdt rond in een peperdure BMW i8 en geeft onder meer luxe personeelsfeesten op dure locaties. Zorgbedrijven worden gefinancierd uit belasting- en premiegelden.

Naar aanleiding van de media-aandacht heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de declaraties van Naborgh onderzocht en eind mei het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie, met het verzoek een strafrechtelijk onderzoek te starten. Dat onderzoek kan bovenop de uitspraak van de rechtbank Rotterdam komen.

Zorgcowboys deel 1
31 min 11 s

Pointer onthult in samenwerking met Reporter Radio en Follow the Money dat er meerdere zorginstellingen in Nederland zijn die extreme winsten behalen. De boekhoudingen zien er verdacht uit. Hoe kan het dat deze bedrijfjes zoveel geld verdienen? Veel van die bedrijven zitten in de thuiszorg. Is de zorg die deze bedrijven moeten leveren wel voldoende of wordt er over de rug van mensen die thuiszorg nodig hebben geld verdiend?

Bekijk hier de uitzending van Pointer over Thuiszorg Naborgh

Frauduleuze declaratiepraktijken

Thuiszorg Naborgh boekte winsten van 40 procent in een branche waar hooguit een paar procent marge gebruikelijk is. Een aanzienlijk deel van de winst vindt in de vorm van dividend een weg naar Djina B.V., een bedrijf waarvan Shanna Naborgh dan enig aandeelhouder is. In een reactie laat de directeur vorig jaar via haar advocaat weten niet op de hoogte te zijn van deze winstuitkering.

Ondertussen declareert ze onder meer zorg voor een cliënt die op dat moment niet in Nederland verblijft en zich conform de regels heeft afgemeld. Personeelsleden doen anoniem een boekje open over frauduleuze declaratiepraktijken, waarbij onder meer handtekeningen van klanten worden vervalst. Shanna Naborgh heeft alle aantijgingen van fraude ontkend.

'Levensgevaarlijke situaties'

Twee weken na de mediapublicaties brengt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) een onaangekondigd bezoek aan de thuiszorgaanbieder en constateert een fors aantal tekortkomingen. Zo laat Naborgh zorg verlenen door niet of onjuist gekwalificeerd personeel. Een manager de door Shanna op non actief is gesteld spreekt van 'levensgevaarlijke situaties'. Omdat er in de maanden daarna geen verbetering optreedt, valt in oktober het doek voor het thuiszorgbedrijf en dwingt de IGJ Shanna Naborgh — die dan nauwelijks nog op haar bedrijf aanwezig is — de deuren te sluiten en de cliënten over te dragen.

thuiszorg1.png

Inspectie dwingt Thuiszorg Naborgh te stoppen

Verkoop woning aan vader

DSW deed vorig jaar tevergeefs pogingen om beslag te leggen op eigendommen van Shanna Naborgh om het onterechte betaalde zorggeld terug te vorderen. De directeur van het thuiszorgbedrijf lijkt een vooruitziende blik te hebben gehad, want ze verkoopt — niet lang nadat de fraude uitkomt — haar woning in Rotterdam-Zuid en een aantal andere zaken aan haar vader. In totaal voor een bedrag van 360.000 euro. Haar BMW i8 ruilt ze in voor een Mini.

De rechter bepaalt nu dat Shanna Naborgh de verkoop van haar woning en een aantal andere bezittingen binnen zes weken ongedaan moet maken. Zowel mevrouw Naborgh als haar vader hadden volgens de rechtbank kunnen weten dat zij hiermee een of meerdere schuldeisers zouden benadelen.

Op de hoogte blijven van de onderzoeken van Pointer?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Makers