12 september 2016

Tipgever: ‘De verpleegkundigen renden hun benen uit hun lijf’

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Spoedzorg

Jacqueline Pors heeft een dementerende schoonmoeder van 85 die tot voor kort nog zelfstandig woonde in haar woonhuis in Spijkenisse. Na een val op de stoep loopt de hoogbejaarde vrouw een gat in haar hoofd op. Vanwege de bloedverdunners die ze slikt, gutst het bloed uit de wond en moet ze met een ambulance naar de Spoed Eisende Hulp (SEH). De vraag is alleen: waarheen? In het Spijkenisse Medisch Centrum is sinds enige tijd geen 24-uurs zorg meer en daarom belandt zij in het 17 kilometer verderop gelegen Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Maar het is daar zo druk op de Eerste Hulp dat de vrouw 2 uur moet wachten voordat zij een arts ziet. We spreken Jacqueline voor ons dossier Spoedzorg.

Het is de tweede val van afgelopen jaar. De familie maakt zich al een tijd zorgen en zij vinden het niet meer verantwoord dat de hoogbejaarde vrouw thuis woont. Haar schoonmoeder staat al enige tijd op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Bij inschrijving kregen zij te horen dat het minimaal 1 jaar duurt voordat er plaats is. Om ongelukken te voorkomen heeft de familie de wasmachine en het fornuis van haar schoonmoeder weggehaald uit haar woning. ‘Maar toch gaat het mis en komt zij ten val,’ vertelt Jacqueline die haar thuis gewond aantrof. ‘Met als gevolg een flinke hoofdwond en een verslechtering van haar geestelijke gesteldheid.’

’Onverantwoord druk’

Een huisarts van de huisartsenpost in Spijkenisse stuurt de schoonmoeder van Jacqueline door naar het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Eenmaal aangekomen op de SEH is zij nog lang niet aan de beurt om geholpen te worden. ’Dan is 2 uur wachten erg lang, ook omdat mijn schoonmoeder honger had en niet mocht eten en drinken en alleen met veel moeite naar het toilet kon De wachtkamer zat helemaal vol en de verpleegkundigen renden hun benen uit hun lijf.

Sinds de ziekenhuisopname verblijft de schoonmoeder van Jacqueline in verpleegtehuis Het Zonnehuis in Vlaardingen. Dat was aanvankelijk alleen noodopvang, maar inmiddels is bekend dat zij daar permanent kan blijven wonen. Thuis wonen is geen optie meer. Door de val op haar hoofd is zij in korte tijd flink achteruit gegaan, vertelt Jacqueline.

Auteurs

M.S.

Marjolein Schut

Redacteur