6 maart 2018

‘Tot bijna een kwart van vertrouwenspersonen teruggefloten bij hulp aan slachtoffers intimidatie’

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Ongewenst gedrag op de werkvloer

Uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) en De Monitor blijkt dat ruim 80 procent van de vertrouwenspersonen wil dat hun rechtspositie in de wet wordt verstevigd. ‘Vogelvrij’ noemt Inge te Brake van de LVV de huidige positie van vertrouwenspersonen. De enquête werd gedaan voor ons onderzoek Ongewenst gedrag op de werkvloer.

’80 procent? Ja, dat zegt wel wat,’ reageert Te Brake op de enquête. Zij is zelf ook vertrouwenspersoon en geeft professionals trainingen op het gebied van (seksuele) intimidatie en pesten.

De grote meerderheid van vertrouwenspersonen wil hun positie verstevigen om slachtoffers van (seksuele) intimidatie en pesten beter bij te kunnen staan. En dat lijkt hard nodig, want van de externe vertrouwenspersonen - die van buitenaf worden ingeschakeld - zegt 23 procent wel eens teruggefloten te zijn door een werkgever bij het helpen van een slachtoffer. Te Brake: ‘Ik vind het te schandalig voor woorden! Bijna een kwart. Kijk hoe hoog cijfer dat is. Maar ik sta hier niet van te kijken.’

Van de interne vertrouwenspersonen, in dienst van een organisatie, geeft tien procent van de vertrouwenspersonen aan teruggefloten te zijn door een organisatie. ‘Dat heeft te maken met dat het een organisatie niet past waar die vertrouwenspersoon mee bezig is,’ concludeert Te Brake.

’Als het een werkgever niet aanstaat dan kan je stikken of slikken, dus als je niet uitkijkt sta je zelf op straat.

Inge te Brake

‘Ik ken een interne vertrouwenspersoon die haar baan verloor omdat ze een casus stevig wilde aanpakken samen met betrokkenen,’ vervolgt Te Brake. Maar dat werd haar niet in dank afgenomen en na een half jaar kreeg ze ontslag. Het werd niet duidelijk waarom, maar aan ons water voelden we aan dat het kwam omdat ze deze casus boven tafel had gehaald.’

Vogelvrij

De beroepsvereniging van vertrouwenspersonen pleit al langer voor een wettelijke verplichting voor bedrijven om goed opgeleide vertrouwenspersonen aan te stellen. Daar moet ook rechtsbescherming voor de vertrouwenspersoon bij zitten, want volgens de LVV zijn vertrouwenspersonen op dit moment ‘vogelvrij’.

Die betere rechtspositie moet het mogelijk maken om meer druk op het management van organisaties te kunnen zetten om voor slachtoffers op te komen. En zonder angst dat een vertrouwenspersoon zélf zijn baan kwijtraakt.

Eén op de zes werknemers heeft last van pestende of opdringerige collega’s. Dat betekent ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland. En dat is niet zonder gevolgen. Ongewenst gedrag op de werkvloer is namelijk een grote veroorzaker van werkstress, beroepsziekte nummer 1, en zorgt regelmatig voor verzuim.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van dit onderzoek? Als je je hier  inschrijft, word je in een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. 

Auteurs

M.S.

Marjolein Schut

Redacteur