12 november 2021

Twentse malafide zorgnetwerken sluizen zorggeld weg

In Twente zijn meerdere netwerken van malafide zorgaanbieders actief, één netwerk sluisde daarbij minimaal 3 tot 5 miljoen euro aan zorggeld weg, zo meldt Tubantia.  Dergelijke netwerken kunnen vooral bestaan omdat de mensen die toezicht moeten houden niet opletten.

ReportersNL: zorgfraude

Accountants, leden van raden van toezicht, opdrachtgevers. Wanneer er met zorggeld geschoven wordt om niet-geleverde zorg te verhullen en daarmee grote winsten te maken, zijn er mensen die er iets vanaf moeten weten.

Volgens het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) op het gebied van ondermijnende criminaliteit van Oost-Nederland hebben deze zogenoemde facilitators een grote rol. Zij vormen de essentiële link tussen boven- en onderwereld, en zijn dus de ‘facilitators’ van ondermijning. Als je die uit de netwerken kunt halen, wordt gerommel met zorggeld al een stuk lastiger”, zegt zorgfraudespecialist Karen Ottens van het RIEC tegen Tubantia.

Onderaannemers

De kiem van het netwerk dat onderzocht is door Tubantia ligt bij de Twentse zorgondernemer Ibrahim Uncu. Zijn zorgimperium van zes bedrijven ging in de zomer van 2020 failliet. De curatoren hebben inmiddels geconstateerd dat de schuldenberg van anderhalf miljoen euro niet meer geïnd kan worden. Rond de zaak duiken steeds dezelfde betrokkenen op.

Zo zijn er een aantal schimmige onderaannemers, die tegen de lamp liepen wegens weggesluisde zorggelden. Tubantia ploos alle faillissementsverslagen en jaarrekeningen in het netwerk na en ontdekte dat in het hele netwerk 3 tot 5 miljoen euro aan zorggeld weggesluisd is.

Hoge winsten

Pointer ontdekte eerder al dat zorgbedrijven soms hoge winsten maken, en dat geld niet terug in de zorg stoppen. Zo werd er in 2019 voor minstens 25,1 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan 102 zorgbedrijven.

Gemeenten in Twente zijn bezig met een andere aanpak om strenger bij de poort te controleren met welke zorgaanbieders ze in zee gaan. De Twentse gemeenten pleiten al jaren voor strengere wetgeving om misbruik van zorggeld aan te pakken. Winsten maken in de zorg is echter niet verboden. Wel moet de beloofde zorg geleverd worden en daar gaat het in het geval van de Twentse zorgnetwerken fout.

Veel gemeenten in Nederland zien hoge winsten in de zorg daarom wel als een probleem. Toch bleek uit een eerdere enquête van Pointer onder 133 jeugdzorgwethouders dat ondanks hoge winsten gemeenten bijna nooit een contract opzeggen vanwege die winst.

Zondag 14.30 in ReportersNL op NPO Radio 1: een gesprek met onderzoeksjournalist Angelique Kunst van Tubantia over de weggesluisde zorggelden in Twente.

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Met komende zondag 14 november om 14.30 uur Angelique Kunst van Tubantia over frauduleuze zorgnetwerken in Twente.

Meer over ReportersNL
ReportersNL

Auteurs

I.N.

Ids Nicolai

Verslaggever reportersNL