Bij zorginstelling The Horse Valley is sprake van slechte zorg, terwijl de stichting hoge winsten maakt. Dit blijkt uit onderzoek dat Pointer (KRO-NCRV) de afgelopen maanden deed naar de zorgaanbieder. Uit gesprekken met zestien betrokkenen, waaronder oud-cliënten, familieleden en voormalig medewerkers, blijkt dat cliënten geen gepaste behandeling krijgen, ze geïsoleerd en gekleineerd worden en er heftige incidenten hebben plaatsgevonden. Ook de hoge winsten van de instelling roepen vragen op.
De kleinschalige zorginstelling in het Limburgse Roggel biedt plek aan ruim 20 kwetsbare cliënten. Cliënten wonen verdeeld over zes woningen in het dorp en krijgen volgens de website van de organisatie afgestemde zorg, dagbesteding op de zorgboerderij en 24-uursbegeleiding. Maar oud-cliënten, familieleden en voormalig medewerkers spreken dit beeld tegen. Zo werd er volgens hen geen concreet behandelplan opgesteld en moesten ze in barre, koude omstandigheden poepscheppen en dieren verzorgen. “Als het -8 was, moest je met je blote handen het ijs uit het water slaan en de waterbakken schoonmaken”, zegt oud-cliënt Livia.
Ook spreken oud-medewerkers over verschillende incidenten, waaronder over het feit dat een vrouw met een verstandelijke beperking en epilepsie meerdere keren naar het ziekenhuis is geweest, vanwege aanvallen op de fiets onderweg naar de dagbesteding. “Dan lag haar gezicht open of had ze bijvoorbeeld gebroken tanden. Maar bij de zorginstelling werd benadrukt dat er vermoedens waren dat ze zich aanstelde.”
'Familie werd tegen je opgezet'
Daarnaast zou een psychiater aan de zorginstelling verbonden zijn, die amper iemand ziet, vertellen oud-medewerkers en -cliënten. Een oud-cliënt, die van deze psychiater een diagnose ontving, meent haar nooit te hebben gezien. Een oud-medewerker vertelt: “Er werd door de sociaal-psychiatrisch verpleegkundige naar de psychiater gebeld, een probleem besproken en op basis daarvan werd bij een cliënt met medicatie gestart. Niemand heeft zover ik weet ooit bloed hoeven prikken, of met een psychiater moeten afstemmen hoe het daarna ging.”
Meerdere betrokkenen spreken ook over het isoleren en kleineren van cliënten. “Alles wat buiten de zorglocaties valt, werd zwartgemaakt. Je eigen familie werd tegen je opgezet”, aldus oud-cliënt Livia.
Onmogelijk hoge winsten
Verder roepen de hoge winsten van The Horse Valley sinds 2021 vragen op. Bijna elk jaar heeft de instelling ruim 20 procent winst, blijkt uit hun jaarrekeningen. “Het is eigenlijk niet mogelijk om structurele hoge winsten te maken, en toch goede zorg te leveren”, stelt Hilco van Elten, universitair hoofddocent accounting aan de VU en verbonden aan de Erasmus School of Health Policy & Management. “Er bestaat in Nederland een druk op de zorg en we willen de zorgkosten beperken. Dat betekent dat de tarieven die zorginstellingen betaald krijgen, ook beperkt zijn.”
In reactie op het onderzoek van Pointer laat The Horse Valley schriftelijk weten: “Het personeel wordt ingezet volgens de wettelijke normen. Begeleiding wordt afgestemd met de cliënt en betrokken partijen, zoals de mentor en de voogd. Familieleden zijn altijd welkom en bij calamiteiten is er altijd binnen 5 minuten bevoegd personeel aanwezig, ook ‘s nachts.”
Over de psychiater zegt de zorginstelling: “Die ondersteunt bij het aanvragen van zorg en dat die daarbij altijd persoonlijk contact heeft met de cliënt. Indien passend biedt zij ook medicatiebegeleiding en gedragsbehandeling.” Met betrekking tot de hoge winsten reageren ze: “Er worden geen winstuitkeringen gedaan en alle gelden staan ter beschikking van de stichting.”