De Dierenbescherming heeft een keurmerk dat ons als consument vertelt hoe diervriendelijk een stukje vlees of het ei dat in de schappen ligt van de supermarkt, is geproduceerd. Bij de promotie van dat keurmerk tijdens de Beter Leven-week was er een spotje op radio en tv. Maar vertelt dat spotje wel de waarheid?

In ons dossier Megastallen ontdekken we dat er een spanning is tussen het diervriendelijk houden van kippen en dat op een milieuvriendelijke manier doen. Dat komt vooral door het verbod op de legbatterij-kip. Die had zo weinig ruimte om te bewegen dat niemand dat nog kon accepteren. Maar de uitstoot van fijnstof, schadelijk voor onze gezondheid, was laag.

Scharrelkip

Toen de pluimveesector massaal op de scharrelkippen overging, kon je er op wachten dat daarmee de uitstoot van fijnstof zou toenemen. Want die scharrelkip veroorzaakt tien keer zoveel fijnstof als een kip in een legbatterij. Dat komt omdat de scharrelkip vrij rondloopt door de mest en door het ’scharrelen' op de grond meer fijnstof in de lucht verspreid. En die toename aan uitstoot is er ook gekomen. Terwijl het autoverkeer en de industrie de uitstoot beperken, neemt die van de pluimveesector inmiddels toe. En dat is slecht voor het milieu en slecht voor de mens.

Keurmerk

Het keurmerk Beter Leven gaat over dierenwelzijn. Op het onderdeel milieu scoren ze slecht. Een rapport van voorlichtingsplatform Milieu Centraal geeft ze hiervoor zelfs 0 punten. Maar wat horen we in de reclame van de Dierenbescherming: ‘goed voor het dier, goed voor de mens, goed voor iedereen’. Teun van de Keuken vraagt om een reactie.

Makers

Verslaggever