Zaterdag 9 februari 2019 is het zover. 100 Miljoen euro gaat het kosten. De invoering van een wet waar niemand op zat te wachten en die mogelijk definitieve geneesmiddelentekorten tot gevolg heeft. Een verschraling van het medicijnkastje waarschuwen fabrikanten.

Medicijnen moeten in februari 2019 aan een nieuwe zware eis voldoen, de Falsified Medicines Directive (FMD). Het gaat niet om het middel maar om de verpakking. Om zeker te weten dat er geen vervalste medicijnen bij de apotheek terechtkomen, moeten alle doosjes voorzien worden van een speciale code en een verzegeling. Dat betekent dat geneesmiddelfabrikanten, groothandels en apothekers moeten investeren om hun productielijn geschikt te maken en scanners aan te schaffen.

Maar vervalste geneesmiddelen zijn in Nederland niet te koop in de apotheek, wel op internet. Alleen helpt de invoering van de FMD niet tegen die internethandel. Bovendien zijn de kosten van de FMD voor de fabrikanten van goedkope geneesmiddelen, 75 procent van de medicijnen die wij in Nederland gebruiken, zo hoog dat ze zich zullen afvragen of ze voor de Nederlandse markt blijven produceren.

Inboeken op de winst

Eén van de fabrikanten die geconfronteerd worden met hoge kosten is Teva. Hennie Henrichs, general manager van Teva Nederland: "Wij doen iets voor de patiëntveiligheid, opgelegd door Europa. Daar heeft men besloten dat de industrie dit gaat betalen en wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat die rekening toch door iemand betaald wordt en niet alleen de industrie." Kunnen fabrikanten dan niet een beetje inboeken op de winst? "Ja, u praat over winst, dat vind ik altijd leuk. Maar u moet hier de scheiding maken tussen de dure geneesmiddelen waar we iedere dag wel een artikeltje van lezen. Dat zijn producten die dermate duur zijn dat een behandeling meer dan 10.000 euro kost. Een generiek doosje van dertig tabletjes kost 2,39 euro. En dat is een totaal andere groep van geneesmiddelen, maar het is wel 75 procent van de doosjes die in Nederland over de toonbank gaan."

NRC schreef in samenwerking met Reporter Radio dit artikel over de invoering van de FMD.

Het verdwijnen van goedkope medicijnen

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.