21 april 2020

Voor het eerst verward tijdens corona: “Ik ben tweeënhalf uur kwijt”

Suzanne heeft autisme en een persoonlijkheidsstoornis. Vorige week zagen we in haar videodagboek hoe ze haar psychische problemen zo goed mogelijk onder controle probeert te houden nu alles anders is door de corona-crisis. Deze week gaat het toch mis. “Ik heb mijn eerste crisis gehad. Ik ging boodschappen doen en ergens onderweg ben ik mezelf kwijtgeraakt.”

“Het is nu elf uur ’s avonds en ik ben om acht uur weggegaan. Daarvan ben ik ongeveer tweeënhalf uur kwijt. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met de stress en de paniek door mensen die geen anderhalve meter afstand hielden. Iedere keer als ik naar buiten ga, heb ik daar zoveel stress over. En nu is het waarschijnlijk gewoon geëxplodeerd”, vertelt Suzanne nadat ze ’s avonds is thuisgebracht door de politie.

“Stress en spanning
Een paar dagen later gaat het beter met Suzanne. Ze probeert naar buiten te gaan zonder bij andere mensen in de buurt te komen. Ze geniet van het mooie weer en stuurt kaarten naar mensen die ze door de corona-maatregelen niet kan zien. Maar waarom ging het een paar dagen geleden goed mis?

“De RIVM-regels zijn op dit moment mijn enige houvast. Als ik me daar niet aan houd dan heb ik geen regels meer. Normaal heb ik de regels van de maatschappij, maar die zijn er nu niet. Die zijn vervangen door de regels van het RIVM. Daar hou ik me nu strak aan. Als andere mensen zich daar niet aan houden dan geeft het me stress en spanning.”

YOUTUBE VIDEO INVOEGEN <https://youtu.be/EMgc9xbZwmw>

Suzanne's tweede videodagboek

Supermarktbezoek
Boodschappen doen is daarom elke keer weer lastig voor haar: “Mensen houden gewoon geen afstand. Zelfs het personeel niet, en klanten ook niet. Echt elke keer weer loop ik erop vast.”

Omgaan met corona blijft een uitdaging voor Suzanne: “Je bent je structuur kwijt, je bent je contact kwijt. Ik lig bijna alleen maar in mijn bed. En dan doe ik een poging om me aan te kleden en boodschappen te doen. Daarna denk ik: ‘Ik kan niet meer’.”

Auteurs

A.T.

Anne Mae van Tilburg

Redacteur
S.N.

Stephanie Sint Nicolaas

Verslaggever