27 september 2018

Voorzitter trekpaardvereniging aan de kant gezet

Bekijk meer artikelen over: Wonen en leefomgeving Bekijk meer artikelen over: Paarden

De Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (K.V.T.H) heeft maandag het vertrouwen in voorzitter Henk van der Pols opgezegd. Na de uitzending van Reporter Radio van 9 september vond het dagelijks bestuur zijn positie onhoudbaar. Van der Pols legt al zijn functies binnen de K.V.T.H. met onmiddellijke ingang neer.

Couperen

In de reportage van Reporter Radio over het couperen van trekpaarden gaf van Van der Pols’ opnieuw zijn visie op deze heikele discussie, het amputeren van de staart van een paard. ''Ik probeer elke keer ze daarvoor opnieuw op te roepen (red: te stoppen met couperen). Ik begrijp het enerzijds dat je het mooi vindt, maar anderzijds het is 2018 en het kan niet meer, zo simpel is het.''

Voorzitter trekpaardvereniging aan de kant gezet
Henk van der Pols

Vertrek

Van der Pols is sinds 2011 voorzitter en is nu naar eigen zeggen, ''afgerekend op het niet naar de mond praten van de leden van het dagelijks bestuur''. Afgelopen maandag heeft de vicevoorzitter namens het dagelijks bestuur telefonisch het vertrouwen in Van der Pols opgezegd. De voorzitter heeft daarop vervolgens gemaild dat hij zich genoodzaakt zag al zijn functies binnen de K.V.T.H neer te leggen.

Fokkers versus gebruikers

Binnen de vereniging is onenigheid tussen de conservatieve fokkers van trekpaarden en de gebruikers, de mensen die werken met de paarden. De fokkers zoeken naar mazen in de wet om te blijven couperen tot ergernis van de gebruikers die alleen nog maar paarden mét staart willen.

Sinds 2001 is couperen verboden maar het gebeurt nog steeds. Zelfs toen in 2016 de handhaving werd verscherpt en het verbod op deelname van gecoupeerde paarden aan een keuring of tentoonstelling ook gold voor paarden die in een andere lidstaat waar couperen nog niet was verboden, waren gecoupeerd, stopte het couperen niet.

Minister Schouten

Volgende week wordt de Dierenwelzijnsbrief van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwacht waarin mogelijk een totaalverbod op couperen wordt afgekondigd. Tot op heden was er nog één uitzondering, namelijk de noodzaak tot couperen, bijvoorbeeld bij een staartbreuk of gezwel.


De uitspraken van Henk van der Pols.

Auteurs

J.B.

Joga Brouwers

Verslaggever radio